Celostni program kondicijske priprave v hokeju

V prejšnjem članku z naslovom “Kondicijska priprava v hokeju” smo obravnavali osnovne značilnosti košarke z vidika gibalnih struktur, gibalnih in funkcionalnih sposobnosti ter tekmovalnih obremenitev, hkrati pa smo se osredotočili tudi na najpogostejše poškodbe, s katerimi se soočajo igralci hokeja.

V Blackbox centru si prizadevamo za zagotavljanje celostne kondicijske priprave športnikov z visoko strokovnostjo in prilagodljivostjo programov, ki se prilagajajo posameznikovim potrebam. V tem članku bomo podrobneje predstavili naš sistem dela in program kondicijske priprave, ki je zasnovan posebej za igralce hokeja v pripravljalnem obdobju. V BlackBox centru želimo igralce hokeja ustrezno kondicijsko pripraviti na tekmovalne zahteve in preventivo pred poškodbami med tekmovalnim obdobjem.

glavni del

Koncept in sistem kondicijske priprave igralcev hokeja v BlackBox centru se začne z uvodnimi meritvami in analizo gibalnih vzorcev. Na podlagi zbranih podatkov določimo glavne cilje, ki jih želimo doseči z vsakim igralcem. S poudarkom na individualnosti in željah posameznega igralca ter upoštevanjem tedenskega urnika treningov in tekem, sestavimo program treningov, ki je prilagojen njihovim potrebam. Naš cilj je zagotoviti igralcem optimalne pogoje za napredek na področju kondicijske priprave in jim omogočiti, da dosežejo svoj polni potencial.

V BlackBox centru izvajamo tudi temeljito analizo gibalnih vzorcev hokejskih igralcev z namenom izboljšanja njihove kondicijske priprave in preprečevanja poškodb. Na podlagi rezultatov testov identificiramo ključna področja razvoja gibalnih in funkcionalnih sposobnosti, ki bodo prispevala k izboljšanju športne uspešnosti in zmanjšanju možnosti za nastanek poškodb.

Program kondicijske priprave poleg izboljšanja gibalnih in funkcionalnih sposobnosti zajema tudi vaje, ki naslovijo značilna področja poškodb v hokeju. Dejavniki tveganja za nastanek specifičnih poškodb v hokeju so povezani s kontakti nasprotnih igralcev, uporabo palic in hitro dinamiko igre. Največ poškodb se zgodi med tekmo, kjer je večina poškodb travmatične narave. Spodnja okončina je v večini primerov največkrat poškodovana. Več o poškodbah v košarki si lahko preberete v članku 5 najpogostejših poškodb v hokeju”.

V splošnem je za potrebe kondicijske priprave igralcev potrebno razviti:

 • Mišično maso in jakost
 • Eksplozivno moč in pliometrijo
 • Hitrost in koordinacijo
 • Anaerobne metabolne procese

V nadaljevanju vam predstavljamo celostni program kondicijske priprave v pripravljalnem obdobju.

1. faza: Splošna priprava (1-3 teden)

V začetni fazi našega programa se osredotočamo na ustvarjanje trdnih temeljev za nadaljnji napredek igralcev. Naš prvi in osrednji cilj v tem obdobju je razviti telo igralcev z poudarkom na povečanju mišične mase, splošni moči celega telesa in pridobivanju aktivne gibljivosti. Želimo izboljšati stabilnost in funkcionalnost mišic ter sklepov, kar bo igralcem omogočilo boljše izvajanje zahtevnejših vadbenih metod in zmanjšalo tveganje za poškodbe.

Poleg tega v tej fazi poudarjamo razvoj osnovne aerobne vzdržljivosti, kar bo služilo kot osnova za izvajanje intenzivnejših oblik vzdržljivosti v kasnejših fazah priprave. S tem bomo poskrbeli za izboljšanje kardiovaskularnega sistema igralcev in njihovo boljšo vzdržljivost med igro. Z vzpostavitvijo dobre aerobne baze bomo ustvarili trdno podlago, ki bo omogočila boljšo uspešnost in vzdržljivost na igrišču.

 • Osnovno moč in aktivno gibljivost igralcev povečujemo z vadbo dviganja uteži, vaj z lastno telesno težo preko funkcionalnih gibalnih vzorcev in razteznih dinamičnih vaj.
 • Aktivno gibljivost z igralci razvijamo z razteznimi dinamičnimi vajami, kjer se osredotočimo predvsem na predel kolka, kolena in gležnja.
 • Za napredek v osnovni aerobni vzdržljivosti uporabljamo sredstva kot so tek, kolesarjenje in krožna vadba. V tej fazi je smiselno izbirati sredstva, ki prekomerno ne obremenjujejo sklepov in vezivnega tkiva, vendar igralcem predstavljajo dovolj velik napor, ki omogoči napredek v splošni vzdržljivosti.

2. Faza: Povečanje intenzivnosti (4-7 teden)

V drugi fazi se osredotočamo na trening jakosti celega telesa in eksplozivni moči nog. Glavni cilj povečanja absolutne moči, ki predstavlja podlago za razvoj hitrosti in pliometrije. S temi metodami želimo igralcem povečati odpornost zgornjega dela telesa na kontakte med preigravanji in obrambnimi situacijami. Eksplozivno moč spodnjega dela telesa želimo izboljšati zaradi potreb po hitrih spremembah smeri in hitrosti. 

Pomemben del treninga v tej fazi predstavljajo tudi poskoki, ki pomagajo krepiti mišice nog in hkrati razvijajo eksplozivno moč ter agilnost igralcev. Skupaj z vadbo dinamične stabilizacije trupa, kjer izboljšujemo togost trupa za nenadne spremembe smeri, sledimo cilju preprečevanja poškodb in izboljšanju učinkovitosti gibanja igralcev na ledu.

 • Vadba moči zajema metode za razvoj jakosti 
 • Program v tej fazi vključuje postopno uvajanje v trening pliometrije, saj želimo razviti reaktivne sposobnosti igralcev
 • Dinamično stabilizacijo trupa razvijamo z vajami moči in ravnotežja

3. Faza: Specifična priprava (8-9 teden)

V tej fazi našega programa se osredotočamo na specifično kondicijsko pripravo, ki je prilagojena tekmovalnim zahtevam igre. Naši treningi so ciljno usmerjeni v razvoj hitrosti gibanja, pri čemer se osredotočamo na posnemanje specifičnih gibanj, kot so hitra sprememba smeri, pospeševanja in zaviranja. 

Za uspeh v sodobnem hokeju je ključno, da igralci razvijejo svojo anaerobno vzdržljivost in sposobnost obvladovanja metaboličnih zahtev igre. Za izvajanja specifičnih gibanj v visokem tempu igre je potreben razvoj anaerobnih energijskih procesov s poudarkom na laktatnem energijskem sistemu. Pri tem uporabljamo metode ponovljenih sprintov in intenzivne intervale trajanja do 30 sekund.

S specifičnimi vajami in tehnikami treniramo igralce, da postanejo bolj odzivni, hitrejši in bolj agilni na igrišču. Tako želimo izboljšati njihovo sposobnost izvedbe hitrih premikov, obrambnih reakcij in agresivnega napada, kar bo povečalo njihovo učinkovitost in konkurenčnost med tekmo. S tem igralce pripravljamo na hitra in eksplozivna gibanja ter jim omogočamo boljše prilagajanje na dinamične situacije, ki se lahko pojavijo med tekmo. 

 • Vadba eksplozivne moči zajema dviganja uteži, mete in skoke
 • Hitrost razvijamo v začetnem delu treningov v spočitem stanju
 • Večji poudarek na treningu anaerobne vzdržljivosti, kjer vključujemo šprinte, vaje za izboljšanje agilnosti in specifičnih gibanj v oteženih pogojih
 • Trening moči se izvaja po principu funkcionalnih gibalnih vzorcev za ohranjanje splošne moči

Zaključek

V BlackBox centru vsem igralcem hokeja nudimo vrhunsko vadbeno okolje ter podporo na področju kondicijske priprave in preventive pred poškodbami. Naša predanost sledenju najnovejšim spoznanjem v športni znanosti nam omogoča, da ustvarjamo prilagojene kondicijske programe in programe vadbe po poškodbah, ki optimalno podpirajo potrebe vsakega posameznega igralca.

Če si želite doseči optimalno kondicijsko pripravljenost in doseči izjemne rezultate na ledu, vas vabimo, da stopite v stik z nami preko naše spletne strani ali nas obiščete osebno v našem centru.

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas
Scroll to Top