ZAMRZNJENA RAMA:
KAKO JO PREPOZNATI IN ZDRAVLJENJE

Ali vas bolečina in omejena gibljivost v rami ovirata pri športnih aktivnostih ali vsakdanjih opravilih?

V tem primeru  je vzrok vaših težav morda zamrznjena rama ali adhezivni kapsulitis.

Ta neprijetna težava prizadene med 2% in 5% populacije 

(Shah in Lewis, 2007). Najpogosteje se pojavlja med 40. in 60. 

letom starosti ter se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških. Največ je zabeleženih poškodb nedominantne rame

 

V nadaljevanju si lahko preberete več podrobnosti in zanimivih informacij o zamrznjeni rami, ter kako jo v Blackbox Centru obravnavamo. 

Blackbox center

Kaj je zamrznjena rama?

Zamrznjena rama je pogosto stanje ramenskega sklepa, ki ga zaznamujejo značilne bolečine in omejena gibljivost, še posebej pri zunanji rotaciji. To stanje lahko razdelimo na primarni in sekundarni izvor.

Primarni izvor adhezivnega kapsulitisa je še vedno precej skrivnosten. V teoriji se domneva, da se vnetje začne v sklepni ovojnici in sinovialni tekočini (glej sliko 2), nato pa pride do nastanka brazgotin in lepljenja tkiv v ramenskem sklepu. V začetni fazi vnetja ovojnica povzroča bolečino, medtem ko se zaradi nastajanja brazgotin in lepljenja tkiv gibljivost postopno zmanjšuje. Več o fazah in poteku zamrznjene rame si lahko preberete spodaj.

kaj je zamrznjena rama

Kako poteka bolezen zamrznjene rame?

Zamrznjena rama ima značilen progresiven potek bolezni in pogosto napreduje skozi tri faze: Faza zamrzovanja ali faza bolečine, faze zamrznjenja in faza odtaljevanja.

 

Faza zamrzovanja ali faza bolečine, ki traja približno od 2 do 9 mesecev, se pojavi postopno z značilno hudo bolečino v rami, ki se običajno poslabša ponoči. Bolečina se navadno začne umirjati med fazo zamrznitve, ki traja od 4 do 12 mesecev. Za to fazo je značilno postopno zmanjšanje gibljivosti ramenskega sklepa, predvsem v zunanji rotaciji in odmiku. V zadnji fazi ali fazi odtaljevanja se začne postopno vračanje gibljivosti. Avtorji študij poročajo da lahko vrnitev polne gibljivosti traja od 5 do 24 mesecev (Dias, Cutts in Massoud, 2005). 

 

Spodaj prikazana slika prikazuje spremenljivost gibljivosti zamrznjene rame v vseh treh fazah

časovnica zamrznjene rame

Kakšni so vzroki in simptomi za zamrznjeno ramo?

VZROKI so lahko zelo različni in jih delimo glede na izvor bolezni. Kot smo omenili poznamo primarni in sekundarni izvor. 

Primarni izvor (idiopatski):

 • Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus
 • Motnje ščitnice
 • Kajenje 
 • Parkinsonova bolezen
 • Možganska kap
 • Operacije na predelu srca

Sekundarni izvor:

 • Zlomi ali izpahi ramenskega sklepa
 • Raztrganje rotatorne manšete
 • Subakromialni bolečinski sindrom
 • Osteoartroza rame
 • Tenosinovitis dolge glave bicepsa
 • Kalcinirajoči tendinitis
zamrznjena rama simptomi
zamrznjena rama izvori

SIMPTOMI zamrznjene rame se razlikujejo glede na fazo bolezni. V priloženi preglednici so znaki, simptomi in druge informacije prikazani na bolj pregleden način, kar vam bo pomagalo bolje razumeti to stanje.

 

Prirejeno po avtorjih Chan, Pua in How (2017).

faze simptomov zamrznjena rama

Kako diagnosticiramo zamrznjeno ramo?

Za postavitev diagnoze zamrznjene rame je potreben zdravniški pregled. Med pregledom zdravnik opazi znake, kot so omejena gibljivost in bolečina v ramenskem sklepu. Pomembno je vedeti, da je bolečina pri tem stanju odvisna od faze, v kateri se nahaja bolnik, in lahko oteži pregled zdravniku. 

Za boljšo diagnozo in razumevanje stanja lahko zdravnik uporabi tudi posebne teste in preglede (St Angelo, Taqi in Fabiano, 2023).

diagnostika zamrznjene rame

Pri pregledu tipično pride do zmanjšanja gibanja v več smereh v primerjavi z neprizadeto stranjo. To zmanjšanje gibanja se običajno začne z omejitvijo zunanje rotacije, nato odmikom in notranjo rotacijo. 

 

V Blackbox Centru si prizadevamo odpraviti vašo bolečino in obnoviti polno gibljivost, ki vam bo omogočila življenje brez omejitev. Naš cilj je povrniti vam polno kakovost življenja.

Posebni testi, kot so Neer in Hawkins test za stiskanje ter Speedov test, se pogosto uporabljajo in lahko pokažejo pozitivne rezultate. Lahko si ogledate primer izvedbe testov za diagnozo v spodnjem priloženem videoposnetku.

How to diagnose Frozen Shoulder | Frozen Shoulder

diagnoza zamrznjena rama

Slikovne preiskave, kot je magnetna resonanca, lahko pokažejo značilne spremembe, vendar niso vedno potrebne za postavitev diagnoze.

Nasveti za vas:

 • Če opazite omejeno gibljivost in bolečino v ramenu, je priporočljivo, da poiščete zdravniško mnenje.
 • Če težave postajajo hujše ali trajajo več tednov, je čas za obisk pri zdravniku.

Upoštevajte zdravniški nasvet in priporočila za zdravljenje, ki jih lahko pridobite pri Blackbox Centru.

Vpliv in potek vadbe na zamrznjeno ramo

Redna vadba je ključnega pomena pri obvladovanju zamrznjene rame. Pravilno izvedene vaje lahko bistveno pripomorejo k ponovni vzpostavitvi gibljivosti in moči v ramenskem sklepu ter pospešijo proces rehabilitacije.

 

V nadaljevanju bomo podrobno predstavili naš vadbeni program, ki vključuje raztezne vaje, vadbo proti uporu in mobilizacijo, kot jo izvajamo v Blackbox Centru. Poleg tega bomo obravnavali alternative, ki jih lahko preizkusite, če dosedanje terapije niso prinesle želenih rezultatov. Naš pristop k vadbi temelji na trdnih znanstvenih raziskavah in se je v večino primerov izkazal kot učinkovit.

Blackbox Center za vaše zdravje, počutje in postavo

Običajen potek zdravljenja zamrznjene rame

Zamrznjena rama je boleče stanje, ki lahko močno vpliva na kakovost življenja. Za učinkovito zdravljenje sledimo 3 fazam, vsaka s svojimi cilji in pristopi.

1.Faza zamrzovanja

Bolečina je pogosto najhujša med fazo zamrzovanja, in v tej fazi pacientom svetujemo, da se naučijo tehnike in vaje za lajšanje bolečin. 

 

Vaje vključujejo nežne mobilizacijske vaje za ramo znotraj območja, ki ga pacient tolerira, kot so vaje z nihanjem, pasivno-asistirano dviganje ramenskega sklepa v ležečem položaju, pasivno-asistirana zunanja rotacija ter aktivna pomoč pri obsegu gibanja v različnih smereh. Vadba mora biti postopna in zmerna, da se prepreči prekomerno obremenjevanje in dodatna bolečina, saj to lahko vodi v slabši izid poteka bolezni.

blackbox center trenerji

Poleg gibalne terapije se v tej fazi pogosto uporabljajo tudi manualne metode za zmanjšanje bolečine, kot je mobilizacija tkiv, ter nežno pasivno raztezanje. Dodatno se lahko uporabljajo fizikalne metode, kot so terapevtski ultrazvok, krioterapija ali transkutana električna živčna stimulacija (TENS).

 

Zaradi intenzivne bolečine se včasih predpišejo nesteroidna protivnetna zdravila za lajšanje bolečin. Vendar je pomembno opozoriti, da je učinkovitost teh zdravil pri zamrznjeni rami še sporna, kot je pokazal pregled študij avtorjev Shah in Lewis (2007).  

Avtorji so prišli do zaključkov, da prinesejo manjše kratkoročne koristi, vendar se te koristi niso ohranile v dolgoročnem smislu. 

 

Pri uporabi zdravil se je vedno treba posvetovati s strokovnjakom za zdravstveno oskrbo.

2. Faza zamrznitve

Med fazo zamrznitve je nadaljevanje zdravljenja ključnega pomena. V tem obdobju je pomembno uporabiti metode za lajšanje bolečin, kot sta vroč ali hladen obkladek, preden se pričnejo vaje.

Še vedno je treba poudariti pomen razteznih vaj za mišice prsnega koša in mišice na zadnji strani rame in hrbta, ki smo jih omenili v prejšnji fazi ter so prikazane na sliki na desni strani.

V tej fazi se intenzivnost bolečine postopoma zmanjšuje, zato lahko pričnemo s postopno vadbo proti uporu. Hkrati pa se gibljivost ramenskega sklepa še naprej zmanjšuje, zato je redno izvajanje razteznih vaj ključno.

Osredotočamo se predvsem na izometrične mišične kontrakcije ali statične vaje, ki ne zahtevajo gibanja v sklepu in jih je mogoče izvajati brez skrbi za povečanje bolečine v ramenu. Vključimo izometrične vaje, kot so rotacija, upogib, izteg in odmik, v obsegu giba, ki ga lahko pacient udobno izvaja.

Več informacij o vajah in njihovi pravilni izvedbi lahko najdete na naši spletni strani Vadba po poškodbah – Blackbox Center

3.Faza odtaljevanja

V tej fazi je poudarjen postopen povratek obsega gibljivosti ramenskega sklepa. Naš ključni cilj je čim prejšnje vračanje rame v normalno stanje. V Blackbox Centru poudarjamo, da je ta cilj dosegljiv le z redno vadbo in skrbnim upoštevanjem navodil zdravnika ter naše ekipe.

V primerjavi s fazo zamrzovanja in zamrznjenja se v tej fazi lahko izvajajo večje raztezne vaje za povečanje mobilnosti ramenskega sklepa, z daljšo zadrževalno dobo, znotraj toleriranih mej.

 

Pri vadbi proti uporu želimo napredovati postopoma. Začeti s statičnimi vajami in nato prehajati k izokinetičnim vajam, ki vključujejo gib v sklepu. Primeri takih vaj vključujejo vleke z elastiko ali škripcem ter napredovanje do vaj s prostimi utežmi. V tej fazi pogosto vključujemo vaje za rotatorno manšeto, deltoidne in prsne mišice ter vaje za korekcijo drže.

Če neoperativne metode zdravljenja niso učinkovite, je vredno razmisliti o bolj invazivnih terapevtskih možnostih. Te invazivne terapije lahko vključujejo:

 • Blokada supraskapularnega živca ali interskalenskega brahialnega pleksusa.
 • Hidrodilatacija kapsule (raztezanje s solno raztopino).
 • Manipulacija pod anestezijo (raztrganje skrčene kapsule).
 • Artroskopska sprostitev kapsule.Slika spodaj prikazuje tveganja pri uporabi teh metod v rehabilitaciji zamrznjene rame.

tveganja pri uporabi teh metod v rehabilitaciji zamrznjene rame.

V Blackbox Centru verjamemo v pomembnost vadbe pri zdravljenju zamrznjene rame. Vadba ne prispeva le k izboljšanju stanja rame, ampak tudi k celostnemu izboljšanju zdravja in počutja posameznika.

Za več informacij o vadbi in o nasvetih za rehabilitacijo zamrznjene rame, nas kontaktirajte na spletni strani Vadba po poškodbah – Blackbox Center.

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas

Avtor: MATIJA KODARIN

LITERATURA:

 

Chan, H. B. Y., Pua, P. Y. in How, C. H. (2017). Physical therapy in the management of frozen shoulder. Singapore Medical Journal, 58(12), 685–689. https://doi.org/10.11622/smedj.2017107

Dias, R., Cutts, S. in Massoud, S. (2005). Frozen shoulder. BMJ (Clinical Research Ed.), 331(7530), 1453–1456. https://doi.org/10.1136/bmj.331.7530.1453

Itoi, E., Arce, G., Bain, G. I., Diercks, R. L., Guttmann, D., Imhoff, A. B., … Yoo, Y.-S. (2016). Shoulder Stiffness: Current Concepts and Concerns. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery: Official Publication of the Arthroscopy Association of North America and the International Arthroscopy Association, 32(7), 1402–1414. https://doi.org/10.1016/j.arthro.2016.03.024

Mezian, K., Coffey, R. in Chang, K.-V. (2023). Frozen Shoulder. V StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Pridobljeno s http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482162/

Pandey, V. in Madi, S. (2021). Clinical Guidelines in the Management of Frozen Shoulder: An Update! Indian Journal of Orthopaedics, 55(2), 299–309. https://doi.org/10.1007/s43465-021-00351-3

Ramirez, J. (2019). Adhesive Capsulitis: Diagnosis and Management. American Family Physician, 99(5), 297–300.

Shah, N. in Lewis, M. (2007). Shoulder adhesive capsulitis: systematic review of randomised trials using multiple corticosteroid injections. The British Journal of General Practice: The Journal of the Royal College of General Practitioners, 57(541), 662–667.

St Angelo, J. M., Taqi, M. in Fabiano, S. E. (2023). Adhesive Capsulitis. V StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Pridobljeno s http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532955/

Ostali Blackbox članki

Scroll to Top