8 razlogov,
zakaj začeti s telesno vadbo

Ste kdaj pomislili, da je naše telo pravzaprav naše najdragocenejše orodje? In kaj je najboljša naložba v to neprecenljivo lastnino? REDNA TELESNA VADBA 

Telesna vadba je vsaka telesna aktivnost, ki vzdržuje in krepi telesno kondicijo, splošno zdravje in dobro počutje.  Pomembna je za ohranjanje telesne teže, vzdrževanje telesne kondicije, krepi in vzdržuje zdravo kostno gostoto, mišično moč, gibljivost sklepov, spodbuja fiziološko ravnovesje, krepi imunski sistem. ..

 

V članku vam bomo predstavili glavne razloge, zakaj začeti z vadbo. Redna telesna vadba vas bo pripeljala do dolgoročnih pozitivnih  sprememb na področju vašega zdravja, počutja in postave!

 

V Blackbox centru smo specializirani za osebne treninge 1na1, treninge v manjših skupinah in vadbe po poškodbah. Od leta 2021 smo več kot 900 posameznikom pomagali do boljšega zdravja, počutja in postave. vadba v Blackbox centru

Koristi redne telesne vadbe

Redna telesna vadba ima številne blagodejne učinke na telo in duha. Pripomore k boljšemu telesnemu počutju ter lažjemu obvladovanju stresa in napetosti, vpliva pa tudi na naše razpoloženje. 

 

Predstavljamo vam 8 razlogov, zakaj je vadba ključna za naše celostno dobro zdravje in počutje. Redna telesna vadba ugodno vpliva na večino kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa: bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2, osteoporozo, obrabo sklepov in kosti, rak, imunski sistem, anksioznost, depresijo, nespečnost…V nadaljevanju navajamo zgolj nekatere koristi vadbe, o katerih pogosto poročajo naše stranke v Blackbox centru.

1. Vadba preprečuje oz. zmanjšuje bolečine v hrbtu

Če imate kronične bolečine v hrbtu, je prilagojena terapevtska vadba ključnega pomena za zmanjšanje bolečin. Številne študije in medicinske raziskave potrjujejo, da redna telesna aktivnost zmanjša in prepreči bolečine v hrbtu. 

Razlog za nastanek bolečine v hrbtu je preplet številnih dejavnikov, kot so sedeči način življenja, nepravilni gibalni vzorci, slabša mobilnost posameznika in nepravilna telesna drža.

Povezava med vadbo in kronično bolečino

Vadba lahko izboljša pretok krvi v tkivih, ki so poškodovana in tako pospešuje naravni proces celjenja. Prav tako povečuje sproščanje endorfinov, naravnih protibolečinskih hormonov v telesu.

Vrsta vadbe, ki je koristna za zmanjšanje bolečin v hrbtu

  • Terapevtska vadba:  je manj intenzivna in bolj umirjena v primerjavi z ostalimi tipi vadb. Glavni fokus vadbe je krepitev mišičnih skupin trupa in medeničnega obroča, povečanje fleksibilnosti telesa, sprostitev in izboljšanje kontrole gibanja trupa in ramenskega obroča. 

V Blackbox centru naši kineziologi pripravijo program terapevtske vadbe, ki je individualizirana in prilagojena vašim ciljem, anamnezi in klinični sliki. 

2. Vadba izboljša spanec

V svetu, kjer sta stres in nespečnost postali del našega vsakdana, je izboljšanje kakovosti spanca eden izmed najbolj cenjenih učinkov redne telesne vadbe. Ne samo, da vadba pomaga pri uravnavanju vaše biološke ure, temveč tudi spodbuja globlji in bolj kvaliteten spanec.

 

Učinki vadbe na kvaliteto spanca

Vadba pripomore k zmanjšanju simptomov nespečnosti in drugih motenj spanca. Pomaga pri uravnavanju hormonskega ravnovesja, izločanju kortizola (stresni hormon) in melatonina (hormon spanja), kar vodi do boljše kakovosti spanca.

 

Priporočeni čas vadbe za izboljšanje spanca

Najboljši čas za vadbo je pogosto predmet razprave, še posebej, ko je v igri kakovost spanca. Nekateri ljudje prisegajo na jutranjo vadbo, saj jih to pripravi na dan, medtem ko drugi raje telovadijo zvečer, da se sprostijo pred spanjem. 

 

Kljub različnim mnenjem, raziskave kažejo, da je zgodnje popoldanska ali zgodnja večerna vadba najbolj optimalna za izboljšanje kakovosti spanja. Vadba v tem času lahko pomaga uravnavati našo telesno uro in hormonsko ravnovesje, s čimer se izboljša kakovost spanca. Vendar je pomembno, da se izogibamo zelo intenzivnim vadbenim rutinam tik pred spanjem, saj lahko to ovira našo sposobnost, da zaspimo. 

3. Vadba zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja

V sodobnem času, ko so bolezni srca in ožilja med vodilnimi vzroki smrtnosti, je razumevanje koristi vadbe za zdravje srčno-žilnega sistema izjemno pomembno. Redna telesna aktivnost je eno izmed najučinkovitejših orodij v boju proti srčno-žilnim boleznim, saj neposredno vpliva na delovanje našega srca in ožilja.

 

Zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja ni le kratkoročna korist, temveč investicija v kakovost našega življenja.

Z redno vadbo se poveča tudi gostota lokalne kapilarne mreže na periferiji. Zaradi boljšega odpiranja kapilar se v trenirani mišici poveča pretok krvi po telesu, posledica česar pa je ohranitev venskega priliva v srce.

 

Vadba tudi zmanjšuje vnetja v telesu, ki so pogosto povezana s srčno-žilnimi boleznimi. Aerobne vaje, kot so tek, kolesarjenje in plavanje, so še posebej učinkovite za izboljšanje kardiovaskularnega zdravja.

4. Vadba izboljša delovanje možganov

Raziskave kažejo, da vadba izboljša različne kognitivne funkcije, vključno z zbranostjo, spominom in reševanjem problemov. Redna fizična aktivnost povečuje proizvodnjo nevrotransmiterjev in rastnih faktorjev, ki so ključni za kognitivne funkcije.

 

Gibalne aktivnosti spodbujajo tudi mehanizme učenja z izboljšanjem dolgotrajnega pomnjenja. Hkrati  pa spodbujajo izločanje nekaterih možganskih prenašalcev. 

 

Vpliv vadbe na strukturo in funkcijo možganov

Vadba ne vpliva samo na naše trenutne mentalne sposobnosti, ampak tudi na strukturo in funkcijo možganov na dolgi rok. Vadba prav tako povečuje prekrvavitev v možganih, kar izboljša oskrbo s kisikom in hranili, potrebnimi za optimalno delovanje možganov.

5. Vadba uravnava telesno težo

Če se sprašujete, kako lahko aktivno prevzamete nadzor nad svojo telesno težo, je odgovor zelo preprost: redna telesna vadba. Fizična aktivnost je ključni element v boju proti prekomerni teži in debelosti, poleg tega pa prinaša vrsto drugih koristi za zdravje.

 

Kako vadba vpliva na izgubo telesne teže

Vadba pospeši naš metabolizem in omogoča učinkovitejšo porabo kalorij. Ko vadimo, ne izgubljamo le kalorij med samo aktivnostjo, ampak tudi povečamo svojo bazalno metabolno stopnjo, kar pomeni, da bomo porabili več kalorij tudi v mirovanju.

 

Priporočila glede vadbe za uravnavanje telesne teže

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča vsaj 150 minut zmerno intenzivne aerobne vadbe ali 75 minut visoko intenzivne aerobne vadbe na teden za odrasle. Ta priporočila se lahko prilagodijo glede na individualne potrebe in zmožnosti. Če je vaš cilj izguba teže, boste morda želeli povečati frekvenco ali intenzivnost vaše vadbe.

Blackbox Center za vaše zdravje, počutje in postavo

6. Vadba krepi imunski sistem

Vadba je eden izmed najbolj učinkovitih načinov, s katerim lahko naravno in dolgoročno okrepimo naš imunski sistem.

 

Študije so pokazale, da redna fizična aktivnost izboljša imunski sistem. Vadba spodbuja cirkulacijo belih krvnih celic, ki so ključne za obrambo telesa pred škodljivimi mikroorganizmi in zmanjšujejo vnetja.

 

Priporočila glede vadbe za krepitev imunskega sistema

Za krepitev imunskega sistema je priporočljivo izvajati zmerno intenzivne aerobne vaje, kot so hoja, tek, kolesarjenje ali plavanje, skupaj z vajami za moč. Idealno bi bilo, da vadimo vsaj 4-5 krat na teden, od 30 do 60 minut na dan.

7. Vadba izboljša razpoloženje

Redna fizična aktivnost ima neposreden vpliv na naše možgane. Med vadbo se sproščajo endorfini, pogosto označeni kot “hormoni sreče”, ki delujejo kot naravni antidepresivi. Vadba poveča raven serotonina in dopamina, ki regulirata oz. izboljšata razpoloženje. 

 

Vadba  zmanjšuje simptome tesnobe in stresa ter povečuje občutek sreče. To je deloma tudi zato, ker fizična aktivnost spodbuja sprostitev mišic in izboljšuje kvaliteto spanca, kar vodi do splošnega izboljšanja duševnega zdravja.

8. Vadba znižuje krvni tlak

Redna vadba trajno znižuje krvni tlak. Poleg tega zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter preprečuje neustrezno preoblikovanje srčne mišice.

Raziskave so pokazale, da zniža tako sistolični (zgornji) kot diastolični (spodnji) krvni tlak. Učinek nastane predvsem zaradi zmanjšanega upora žil, zmanjševanja vnetja in zaradi hormonskih vplivov vadbe.

Neposredno po vadbi se zniža predvsem sistolični krvni tlak, kar traja okoli 24 ur. Učinek je bolj izražen pri osebah s povišanim tlakom kot pri tistih z normalnim. 

individualna vadba blackbox center

Pričnite z vadbo sedaj!

V današnjem (pre)hitrem tempu življenja, ki od nas zahteva visoko produktivnost in uspešnost, težko najdemo ravnovesje med kariero in zasebnim življenjem, med delom in prostim časom. Tempo sodobnega časa se zajeda v vse pore našega življenja, načenja našo učinkovitost, naše odnose, naše psihično in fizično zdravje, naše zadovoljstvo z življenjem, našo srečo…Postajamo »roboti«, sužnji sodobnega časa.

 

Ustavimo se, preden bo življenje ustavilo nas in si postavimo prioritete. Pričnimo z redno telesno vadbo!

Redna telesna vadba je izredno pomemben del celovitega zdravja in dobrega počutja. 

Vadba je orodje, ki nas opolnomoči za premagovanje izzivov današnjega časa.

Vadba je most do boljše kvalitete življenja, izboljšane mentalne sposobnosti, do daljše življenjske dobe. 

 

V Blackbox centru vam ponujamo pestro izbiro programov za telesno vadbo:

Strokovno usposobljeno osebje kineziologov in fizioterapevtov in vrhunski pogoji za vadbo v Blackbox centru, ponujajo idealno mesto za vse, ki želite narediti spremembo v svojem življenju.

 

Začnite danes in odkrijte svoj potencial!

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas

Ostali Blackbox članki

Scroll to Top