Preprečevanje in obvladanje tendinopatije

Tendinopatija je obsežen izraz, ki zajema različna stanja tetiv, ki povzročajo bolečino in zmanjšano funkcijo zaradi preobremenitve.

Tetive, ki so podobne vrvi in povezujejo mišice z kostmi, omogočajo gibanje med krčenjem mišic. Gre za eno najpogostejših ortopedskih diagnoz, saj predstavlja več kot 30% vseh posvetov o mišično-skeletnih težavah [1]. V članku, pripravljenem v Blackbox Centru, se bomo osredotočili na razumevanje tendinopatije, pri čemer bomo poudarili potek rehabilitacije in predstavili preventivne ukrepe, ki jih lahko izvajamo sami ali s pomočjo strokovnega kadra.

Kaj je Tendinopatija?

Tendinopatija je definirana kot klinični izraz za bolečino ali degeneracijo, ki nastane zaradi različnih vzrokov [2]. Ahilova tetiva, ki povezuje mečno mišico s petno kostjo, je izstopajoč primer. Bolečina na tem območju pogosto kaže na Ahilovo tendinopatijo, ki nas lahko ovira pri vsakodnevnih dejavnostih in v športu.

tendiopatija

Tendinitis in tendinoza

Izraz tendinopatija zajema tako tendinitis ali vnetje tetive kot tudi tendinozo ali razgradnjo kolagenskih vlaken v tetivi. Tendinitis vključuje vnetje tetive, ki je posledica nenadnih poškodb ali ponavljajočih se dejavnosti, ki povzročajo mikrotravme. Po drugi strani je tendinoza postopna razgradnja kolagenskih vlaken v tetivi, pogosto kot posledica preobremenitve.

Najpogostejše tendinopatije

Različne tendinopatije prizadenejo različne tetive v telesu, med drugim:

 • Ahilova tendinopatija
 • Teniški komolec (lateralni epikondilitis)
 • Golf komolec (medialni epikondilitis)
 • Tendinopatija rotatorne manšete
 • Patelarna tendinopatija

Kakšni so dejavniki tveganja?

Določene skupine ljudi so bolj nagnjene k tendinopatijam, kot so:

 • Pretrenirane osebe (športniki)
 • Športno rekreativne odrasle osebe (nad 40 let)
 • Posamezniki, ki se ukvarjajo z dejavnostmi, ki zahtevajo ponavljajoče gibe
 • Posamezniki z oslabljeno mišično močjo
 • Uporabniki določenih zdravil

 

Razširjenost tendinopatij pri športnikih

Tendinopatija je zelo pogosta v športu. Visoko intenzivne aktivnosti, brez zadostnega počitka, ustvarja velik stres in obremenitev na tetivnem delu mišično-tetivne enote, kar povečuje tveganje za poškodbe tetiv. Približno 50% poškodb v športu je posledica prekomerne narave, pri čemer večina teh poškodb vključuje tetive [3]. 

V različnih športih se pojavijo različne tendinopatije. Na primer, plesalci pogosteje kažejo pojav Ahilove tendinopatije, medtem ko je tendinopatija rotatorne manšete ali epikondilitis pogost pri veslačih [4].

Ahilova tendinopatija prizadene približno 30% vseh tekačev skozi njihovo kariero, z letno incidenco od 7 do 9%. Patelarna tendinopatija ali tako imenovano skakalno koleno se pogosteje pojavi pri odbojkarjih (14%), rokometaših (13%), košarkih (12%) in nogometaših (2,5%) [4].

Zakaj je pomembno vedeti kakšna tendinopatija je pogosta v športih? 

V Blackbox Centru imamo velik poudarek na preprečevanju poškodb in, če vemo, s katerim športom se ukvarjate, lahko predhodno ukrepamo z našo strokovno ekipo fizioterapevtov in kineziologov, da preprečimo tendinopatijo. 

Vaja z vadečim v Blackbox centru

Simptomi in vzroki

Simptomi tendinopatije

Prepoznavanje tendinopatije vključuje prepoznavanje simptomov, kot so:

 • Pekočina
 • Bolečina med aktivnostjo
 • Mišična oslabelost
 • Rdeča ali topla koža na bolečem območju
 • Oteklina

Vzroki tendinopatije

Natančen vzrok tendinopatije ni vedno jasen in je pogosto povezan z več dejavniki, vključno z nenadnim povečanjem intenzivnosti vadbe, mišičnimi neravnovesji, nepravilno opremo za vadbo kot je obutev, pomanjkanjem mišične zmogljivosti ter prekomerno obremenitvijo tetive.

Diagnoza

Diagnoza tendinopatije zahteva temeljito preučitev simptomov, zgodovine bolezni in oceno stanja ali klinični pregled. To vključuje pregled v ravnovesju med mišicami, prisotnost oteklin, rdečice, bolečine in obseg gibljivosti med zdravo in poškodovano stranjo [2]. V Blackbox Centru se temeljito osredotočimo na pregled, saj na podlagi tega sestavimo strukturiran vadbeni program, ki vam bo pomagal k vrnitvi v šport. Za diagnozo tendinopatije poznamo še slikovne teste, kot so ultrazvok in magnetna resonanca (MRI), ki se lahko uporabijo za oceno zdravja tetive in odkrivanje morebitnih nepravilnosti.

Zdravljenje

Zdravljenje tendinopatije je zelo odvisna od ocene stanja posameznika. Glavno stvar, ki jo pri vseh tendinopatijah izpostavimo je prilagoditev obremenjevanja. To storimo z zmanjšanjem aktivnosti in s postopnim obremenjevanjem tetive. Na ta način želimo graditi na sposobnosti celotnega mišično-tetivnega kompleksa za prenašanje obremenite. 

Vadba poteka v naslednjih štirih korakih, kot je prikazano spodaj na sliki 3.  

 1. Izometrična vadba, prilagoditev aktivnosti in zmanjšanje bolečine:
 • Ta korak vključuje izometrične vaje, ki pripomorejo k stabilizaciji in moči tetiv. S prilagoditvijo aktivnosti se zmanjša obremenitev, kar pomaga pri lajšanju bolečin.
 1. Težja bremena in počasno gibanje (angl. heavy slow resistance training):
 • V tem koraku se uvajajo težja bremena in počasna gibanja, kot so počasni dvigi na prste z utežjo ali enonožni počepi. To krepi celoten mišično-tetivni kompleks.
 1. Uvedba funkcionalnih gibanj kot so skoki, tek in postopna uvedba spremembe smeri: 
 • Funkcionalna gibanja so ključna za vračanje k normalnim vsakodnevnim in športnim aktivnostim. To vključuje skoke, tek in postopno uvajanje sprememb smeri za izboljšanje gibljivosti.
 1. Športno-specifična gibanja:

Ta korak prilagaja vadbo glede na specifičnosti posameznega športa, na primer atletika, košarka, odbojka, tenis ali nogomet. To pomaga pri optimalni pripravi na ponovno sodelovanje v športnih dejavnostih.

progresija

Okrevanje in preprečevanje

Časi okrevanja se razlikujejo, saj se tendinopatija lahko pozdravi v nekaj tednih vse do nekaj mesecev. Čeprav tendinopatije ni mogoče popolnoma preprečiti, posamezniki lahko zmanjšajo tveganje s sodelovanjem s strokovnjaki, ki naslavljajo problematiko tendinopatij. Strokovnjaki v Blackbox Centru kot so fizioterapevti in kineziologi, vam bodo sestavili vadbeni program, v katerem naslavljajo neravnovesja v zmogljivosti in ostale dejavnike tveganja.

Življenje z tendinopatijo

Tendinopatija predstavlja širok spekter stanj tetiv, ki povzročajo bolečino in oteklino. Težave niso le omejene na športne aktivnosti, ampak lahko vplivajo tudi na vsakodnevne dejavnosti. Pri pojavu simptomov se posvetujte s strokovnjakom za ustrezen nasvet in zdravljenje. Različne metode zdravljenja so na voljo, obenem pa vam lahko v Blackbox Centru pomagamo premagati tendinopatije, omogočiti hitro okrevanje in se brez težav vrniti k športnim dejavnostim s prilagojenim vadbenim programom.

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas

LITERATURA:

 1. [1] N. Andarawis-Puri, E. L. Flatow, and L. J. Soslowsky, “Tendon basic science: Development, repair, regeneration, and healing,” J Orthop Res, vol. 33, no. 6, pp. 780–784, Jun. 2015, doi: 10.1002/jor.22869.

  [2] C. Loiacono et al., “Tendinopathy: Pathophysiology, Therapeutic Options, and Role of Nutraceutics. A Narrative Literature Review,” Medicina (Kaunas), vol. 55, no. 8, p. 447, Aug. 2019, doi: 10.3390/medicina55080447.

  [3] N. Maffulli, J. Wong, and L. C. Almekinders, “Types and epidemiology of tendinopathy,” Clin Sports Med, vol. 22, no. 4, pp. 675–692, Oct. 2003, doi: 10.1016/s0278-5919(03)00004-8.

  [4] C. Hopkins et al., “Critical review on the socio-economic impact of tendinopathy,” Asia Pac J Sports Med Arthrosc Rehabil Technol, vol. 4, pp. 9–20, Apr. 2016, doi: 10.1016/j.asmart.2016.01.002.

Ostali Blackbox članki
Scroll to Top