TELESNA DEJAVNOST IN SLADKORNA BOLEZEN

Redna telesne aktivnosti in njeno vzdrževanje je ključna za obvladovanje ravni glukoze v krvi in splošno zdravje pri posameznikih s sladkorno boleznijo.
Vadba velja za pomembno sredstvo pri sladkorni bolezni, saj spodbuja kardiovaskularne koristi z zmanjšanjem tveganja za srčno-žilne bolezni in smrtnost, pomaga pri obvladovanju telesne mase in ohranja ustrezno raven glukoze v krvi, čemur pravimo tudi homeostaza[1]. Telesna neaktivnost in  sedeče delo sta pomembna neodvisna dejavnika tveganja za srčno-žilne bolezni, diabetes tipa 2 in smrtnost iz vseh vzrokov.[2] Sistematični pregled literature na področju vadbe za bolnike s sladkorno boleznijo kot najboljše vadbeno sredstvo za izboljšanje in ohranjanje zdravstvenega stanja bolnikov priporoča kombinacijo aerobne vadbe in vadbe za moč.

Razlike med učinki samostojne aerobne vadbe in kombinirano vadbo so majhne, vendar pa je smiselno z vadbo nasloviti več gibalni in funkcionalnih sposobnosti, ki s pomembne za izboljšanje zdravstvenega stanja in počutja[3]. Vadba za moč je pri bolnikih z zmerno do hudo proliferativno retinopatijo kontraindicirana, sicer pa se za bolnike s sladkorno boleznijo priporoča intenzivna aerobna vadba krajšega trajanja[1]. V Blackbox centru naša ekipa kineziologov in fizioterapevtov z vami oblikuje individualno prilagojen program vadbe, ki vam bo izboljšal vaše zdravstveno stanje in počutje.

Študija iz leta 2004, ki je potekala v Združenem kraljestvu in je zajemala tako paciente s sladkorno boleznijo tipa 1 kot tudi tipa 2, je ugotovila, da je le 34% pacientov izvajalo neko obliko telesne aktivnosti, pri čemer je le 9% teh pacientov doseglo dovolj intenzivno vadbo za doseg velike spremembe srčnega utripa ali dihanja[4].

Telesna dejavnost je opredeljena kot vsako gibanje telesa, ki ga povzročajo skeletne mišice in vodi do porabe energije. Telesna dejavnost je splošen pojem, ki vključuje vse oblike dejavnosti, kot so hoja, kolesarjenje, igra, delo in druge aktivnosti[5]. Na drugi stran pa imamo vadbo, ki je opredeljena kot telesna aktivnost z organizirano strukturo in je načrtovana glede na zastavljene cilje z namenom izboljšanja gibalnih in funkcionalnih sposobnosti[6].

VRSTE SLADKORNE BOLEZNI IN PRIPOROČILA ZA VADBO

Sladkorna bolezen je presnovna bolezen, pri kateri telo ne proizvaja dovolj insulina za uravnavanje ravni glukoze v krvi ali kjer proizvedeni insulin ne deluje učinkovito[7]. Sladkorno bolezen delimo na dve glavni vrsti:

Sladkorna bolezen tipa 1 (ang. IDDM), je avto imuna bolezen, pri kateri so beta celice Langerhausovih otočkov v trebušni slinavki uničene in telo ni sposobno proizvajati inzulina za uravnavanje ravni sladkorja v krvi. Za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 1 je potrebno vseživljenjsko zdravljenje z insulinom. Pri sladkorni bolezni tipa 1 se pojavlja hiperglikemija (visok krvni sladkor) in motnje presnove ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin[8]. Po ugotovitvah študije naj bi približno 5% vseh primerov diabetesa predstavlja diabetes tipa 1[9].

Sladkorna bolezen tipa 2 (ang. NIDDM predstavlja vsaj 90% vseh primerov diabetesa[10] in nastopi  takrat, ko telo preneha proizvajati dovolj insulina za svoje potrebe ali postane odporno na učinek proizvedenega insulina. Stanje pri sladkorni bolezni tipa 2 se postopno spreminja in zahteva spremembe na področju prehrane, vadbe in življenjskega sloga v vseh fazah napredovanja. Večina bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 tekom življenja potrebuje farmakološko terapijo z peroralnimi zdravili in/ali insulinom.

Sladkorna bolezen predstavlja sodobno epidemijo, ki je povezana z dejavniki tveganja kot so prekomerna telesna teža, neaktivni življenjski slog in zgodovina bolezni v družini.

Eden od načinov za preprečevanje ali ohranjanje sladkorne bolezni je redna telesna aktivnost, ki je povezana z dolgotrajnimi učinki na srčno-žilno zdravje in posledično zmanjšano umrljivostjo.

Pozitivni učinki redne telesne aktivnosti so zmanjšana možnost nastanka srčno-žilnih bolezni in umrljivosti[19], boljši profil lipidov in endotelijska funkcija[20] ter izboljšana občutljivost na inzulin pri bolnikih z diabetesom[21].

Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije za redno telesno dejavnost so veljajo tudi za bolnike s sladkorno boleznijo. Bolniki morajo izvajati srednje intenzivno telesno dejavnost najmanj 150 minut na teden ali visoko intenzivno telesno dejavnost najmanj 75 minut na teden. Obseg vadbe je lahko razdeljen tudi na več deset minut dolgih vadbenih enot tekom dneva s katerimi doseženo priporočljivo količino. Priporočila za izgubo telesne teže, kot enega od dejavnikov tveganja pri bolnikih s sladkorno boleznijo, navajajo 200-300 minut telesne dejavnosti na teden[26].

izbolšala telesna pripravljenost z vadbo med nosečnostjo

Ameriško združenje sladkornih bolnikov (ADA) priporoča:

 • aerobno telesno dejavnost zmerne intenzivnosti, ki traja dlje kot 30 minut na dan, vsaj trikrat tedensko do sedemkrat tedensko
 • kratkotrajna in visoko intenzivna vadba ter intervalni trening so bolj učinkovite metode treninga za mlajše in telesno bolje pripravljene posameznike
 • glede na obliko vadbe lahko bolniki izvajajo kontinuirano ali visoko intenzivno intervalno vadbo
 • vadba za moč naj se izvaja v zmerni do visoki intenzivnosti dva do trikrat tedensko
 • priporočljivo je izbrati nabor 8 do 10 vaj, ki se izvedejo v treh serijah od 10 do 15 ponovitev
 • smernice zajemajo tudi vadbo za gibljivost, ki naj bi se izvajala dva do trikrat tedensko.

Pomen ohranjanja aktivnosti

Če se lahko gibate, bodite aktivni. Redno gibanje vpliva na dobre vrednosti sladkorja v krvi, saj telesnim celicam pomaga pri učinkovitejši uporabi inzulina1,2. Telesna aktivnost med drugim lahko izboljša tudi vrednosti holesterola2, izboljša krvni tlak3 in zniža telesno težo.

Če potrebujete motivacijo ali idejo, kako vadbo vključiti v svoje vsakdanje življenje imamo za vas nekaj nasvetov:

 • Začnite z majhnimi koraki: Če se z vadbo ne ukvarjate, začnite z res majhnimi spremembami, ki vas ne bodo motile in vas bodo spodbudile k vztrajanju. 
 • Okrepite si srce:ko ste pripravljeni narediti več, preizkusite z aerobnimi vajami, kot so tek, kolesarjenje in plavanje. Ta vrsta dejavnosti koristi tako nadzoru ravni sladkorja v krvi, kot tudi izboljšanju zdravja vašega srca.
 • Izboljšajte moč:če lahko, poskusite z vadbo z utežmi. S to vrsto dejavnosti ohranjate mišice in kosti močne ter telesu pomagate pri boljši porabi inzulina.Lahko se obrnete tudi na nas in začnete z gibanjem v našem kineziološkem centru Blackbox, kjer bo naša ekipa kineziologov in fizioterapevtov za vas pripravila specifično prilagojen program treningov in prehrane.
 • Ostanite gibčni:pred vadbo in po njej naredite tudi raztezne vaje, da preprečite poškodbe mišic in ohranite gibčnost.

Preden se odločite za telesno aktivnost, se posvetujte s strokovnjaki na tem področju, da boste res dobro razumeli vpliv gibanja na raven sladkorja v krvi in vse potrebne ukrepe, ki jih morate sprejeti za ohranjanje varnosti in zdravja.

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas

LITERATURA:

 1. Kirwan JP, del Aguila LF, Hernandes JM, et al. Regular exercise enhances insulin activation of IRS-1-associated P13K in human skeletal tissue. J Appl Physiol. 2000;88:797-803.
 2. Colberg SR et al. Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2016;39:2065-2079.
 3. Wing R, The Look AHEAD Research Group. Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Interventions in Type 2 Diabetes. N Engl J Med 2013;369:145-54. DOI: 10.1056/NEJMoa1212914
 4. AADE7 Self-Care Behaviors® BEING ACTIVE. https://www.diabeteseducator.org/docs/default-source/living-with-diabetes/tip-sheets/aade7/aade7_being_active.pdf?sfvrsn=12. Accessed February 2021.
 5. Ascensia Diabetes Care. Quick Guide to Carbohydrate Counting 2017. Accessed February 2021.
 6. American Diabetes Association. https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/understanding-carbs/carb-counting-and-diabetes. Accessed February 2021.
Ostali Blackbox članki
Scroll to Top