NESTABILNOST RAMENSKEGA SKLEPA

Nestabilnost ramenskega sklepa, ki vključuje izpah in delni izpah, prizadene od 1% do 2% ljudi. Mladi, aktivni posamezniki so še posebej nagnjeni k tej poškodbi. Več kot 95% primerov nestabilnosti ramenskega sklepa se pojavi v smeri naprej. Znanje o dejavnikih tveganja in zdravljenju se je v zadnjih desetletjih izboljšalo, kar omogoča boljše rehabilitacije. V Blackbox Centru smo pripravili članek o tej poškodbi in našem pristopu k zdravljenju.
Anatomija

Ramenski sklep sestavljajo 3 glavni deli: nadlahtnica (humerus), lopatica (scapula) in ključnica (clavicle).

Nadlahtnica se vključi v plitvo vdolbino lopatice, imenovano glenoid. Močno vezivno tkivo, imenovano kapsula, predstavlja ligamentni sistem ramena in ohranja nadlahtnico usmerjeno v glenoidni votlini.

Stabilizatorje delimo na pasivne in dinamične. Pasivne sestavljajo labrum in ligamenti, dinamične stabilizatorje pa mišice. 

ramenski sklep - anatomija

Kakšni so vzroki?

Popolni in delni izpah:

Pri močnih travmah lahko nadlahtnica izpade ali delno izpade, običajno v smeri naprej. To lahko povzroči raztezanje ligamentov, natrganje ali pretrganje ligamentov ter natrganje ali pretrganje labruma. Vse te poškodbe lahko privedejo do dodatne nestabilnosti, kar zahteva zdravniško obravnavo. Gre za tako imenovani tip TUBS (Travmatični Enosmerni Bankartov sindrom).

Hiperlaksnost: 

Ponavljajoč izpah je lahko posledica prejšnjega travmatskega izpaha ali hiperlaksnosti ligamentov. To zahteva krepitev mišic, ki stabilizirajo ramenski sklep. Gre za tip AMBRI (Atraumatski Multidirekcionalni Bilateralni Rehabilitacijski Inferiorni kapsularni sindrom).

Kakšni so simptomi:

 • Ponavljajoči izpahi ramena
 • Občutek, da se ramo izmika ali visi
 • Bolečina zaradi poškodbe ramena
 • Dodatni simptomi vključujejo omejen obseg gibljivosti, oteklino in modrice.

Pri temu moramo biti pozorni, da se nam ne pojavijo problemi kot so: 

 • Poškodba, bolečina in šibkost (kaže na rupturo rotatorne manšete): Ta kombinacija simptomov nakazuje možno rupturo rotatorne manšete, ki jo sestavljajo mišice in kitice okoli ramenskega sklepa. 
 • Oteklina in masa: Prisotnost otekanja ali opazne mase na območju ramena lahko kaže na tumor ali malignost. Pomembno je pravočasno preveriti takšne simptome, da se izključijo resne razmere.
 • Vročina ali kakršna koli sistemsko bolezen: Sistemski simptomi, kot so vročina, mrzlica ali drugi znaki bolezni, lahko kažejo na okužbo ali vnetni proces. V kontekstu sklepov to lahko pomeni okužen sklep, kar zahteva takojšnjo pozornost.
 • Nepovratna dislokacija: Če se izpah ni porvnil nazaj na mesto, lahko povzroči trajno bolečino, omejen obseg gibanja in morebitne zaplete. Nujno je potrebno poiskati zdravniško pomoč za postavitev sklepa na mesto in za izključitev morebitnih zlomov.
 • Okužen sklep: Znaki okužbe sklepa vključujejo rdečico, toploto, oteklino in bolečino. Če obstaja sum na okužen sklep, je potrebna takojšnja medicinska pomoč in zdravljenje, da se prepreči nadaljnje zaplete.

Za temeljito oceno in ustrezno obravnavo glede na specifične simptome in klinične ugotovitve je ključno posvetovanje z našo ekipo fizioterapevtov in kineziologov v Blackbox centru.

počep - telesna vadba

Kakšna je diagnoza?

Diagnoza vključuje preglede palpacije za preverjanje občutljivih točk, določitev obsega gibanja in moči. Stopnjo ohlapnosti ali laksnosti ramenskega sklepa ocenimo tudi s specifičnimi testi med pregledom. 

Zdravniki opravijo rentgenske posnetke, ki se običajno izvedejo, da se pridobi informacije o možnih vzrokih nestabilnosti in izključijo drugi vzroki bolečin v ramenu, kot je zlom.

Kako poteka zdravljenje?

Vaš zdravnik bo na podlagi vaših ciljev razvil načrt zdravljenja za lajšanje simptomov. Zdravljenje je lahko operativno ali neoperativno.

Neoperativno zdravljenje običajno vključuje: 

 • Prilagoditev vsakodnevnih dejavnosti:  To vključuje izogibanje dejavnostim, ki poslabšajo simptome, ter prilagoditve glede vsakodnevnih dejavnostih kot je vožnja avtomobila, tuširanje, spanje in ostale aktivnosti. Pogosto vam bo zdravnik predpisal opornico. 
 • Nesteroidna protivnetna zdravila: Protivnetna zdravila, kot so aspirin, ibuprofen in naproksen, lahko zmanjšajo bolečino in oteklino, ki vam jih predpiše zdravnik. 
 • Fizioterapija in kineziologija: Prvotno je potrebna povrnitev gibljivosti ramenskega sklepa. Sledi krepitev ramenskih in oblopatičnih mišic in živčno-mišični trening, kateri nam pomaga k povrnitvi stabilizacije. Program vadbe v Blackbox centru temelji na individualni obravnavi in na najnovejši storkovni literaturi. 

Neoperativno zdravljenje se pogosto poslužuje kadar gre za atravmatsko obliko nestabilnosti (AMBRI). Kadar takšno zdravljenje ni uspešno, pogosto predlagamo operativno zdravljenje ramenskega sklepa. 

Operativno zdravljenje:

Zdravniki se odločijo za operacijo kadar gre za ponavljajoče izpahe pri katerih konservativno zdravljenje ni bilo supešno, ter pri hujših poškodbah, ko pasivne strukture ne morejo stabilizirati nadlahntico, ker so poškodovane.

 

Primer stopnjevanja vadbe, ki ga uporabljamo v Blackbox Centru: 

Po kratki imobilizaciji in uporabi hlajenja za obvladovanje bolečine v prvem do drugem tednu po travmatksem dogodku nestabilnosti, se protokoli fizioterapije in kineziologije razlikujejo glede na specifične potrebe posameznika.

 

Na splošno se po začetnem obdobju imobilizacije pacienti postopoma odvajajo od uporabe opornice, nato pa sledi terapevtski cilj, osredotočen na doseganje polnega aktivnega/pasivnega obsega gibanja (ROM) in postopno napredovanje k vadbi za krepitev dinamičnih stabilizatorjev ramenskega sklepa ter oblopatičnih stabilizatorjev.

Ko sta obseg gibanja in moč primerljiva z zdravo stranjo, se lahko začnejo športno specifične vaje, in pri športnikih se lahko začne postopno vračanje v igro z opornico. Rehabilitacija, izvedena pod nadzorom, lahko izboljša rezultate, čas za vrnitev k športu pa je odvisen od procesa rehabilitacije in od posameznika. 

pravilna vadba za preprečitev bolečine v zapestju

Kako vam lahko mi pomagamo?

V Blackbox Centru smo specializirani za celostno obravnavo nestabilnosti ramenskega sklepa. Naša ekipa vrhunskih strokovnjakov združuje najnovejše metode zdravljenja z individualnim pristopom, kar omogoča najboljše možnosti za hitro in učinkovito rehabilitacijo.

Glavni cilj rehabilitacije je, da vam povrnemo polno funkcionalnost in da boste lahko opravljali vsakdanje in športne aktivnosti brez težav. 

V Blackbox Centru smo specializirani za celostno obravnavo nestabilnosti ramenskega sklepa. Naša ekipa vrhunskih strokovnjakov združuje najnovejše metode zdravljenja z individualnim pristopom, kar omogoča najboljše možnosti za hitro in učinkovito rehabilitacijo.

Glavni cilj rehabilitacije je, da vam povrnemo polno funkcionalnost in da boste lahko opravljali vsakdanje in športne aktivnosti brez težav. 

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas

Avtor: Matija

LITERATURA:

Viri literature:

Buss, D. D., Lynch, G. P., Meyer, C. P., Huber, S. M. in Freehill, M. Q. (2004). Nonoperative management for in-season athletes with anterior shoulder instability. The American Journal of Sports Medicine, 32(6), 1430–1433. https://doi.org/10.1177/0363546503262069

Cofield, R. H., Kavanagh, B. F. in Frassica, F. J. (1985). Anterior shoulder instability. Instructional Course Lectures, 34, 210–227.

Gottschalk, L. J., Walia, P., Patel, R. M., Kuklis, M., Jones, M. H., Fening, S. D. in Miniaci, A. (2016). Stability of the Glenohumeral Joint With Combined Humeral Head and Glenoid Defects: A Cadaveric Study. The American Journal of Sports Medicine, 44(4), 933–940. https://doi.org/10.1177/0363546515624914

Shoulder Instability. (b. d.). Physiopedia. Pridobljeno 6. december 2023, s https://www.physio-pedia.com/Shoulder_Instability

Varacallo, M., Musto, M. A. in Mair, S. D. (2023). Anterior Shoulder Instability. V StatPearls. StatPearls Publishing. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538234/

Ostali Blackbox članki
Scroll to Top