5 najpogostejših poškodb v hokeju

V prejšnjem članku z naslovom “Kondicijska priprava v košarki” smo obravnavali osnovne značilnosti košarke z vidika gibalnih struktur, gibalnih in funkcionalnih sposobnosti ter tekmovalnih obremenitev, hkrati pa smo se osredotočili tudi na najpogostejše poškodbe, s katerimi se soočajo igralci košarke.

V Blackbox centru si prizadevamo za zagotavljanje celostne kondicijske priprave športnikov z visoko strokovnostjo in prilagodljivostjo programov, ki se prilagajajo posameznikovim potrebam. V tem članku bomo podrobneje predstavili naš sistem dela in program kondicijske priprave, ki je zasnovan posebej za igralce košarke v pripravljalnem obdobju. Naš cilj je pomagati igralcem košarke doseči najvišjo raven pripravljenosti in izboljšati njihove sposobnosti, kar jim bo omogočilo optimalno izvajanje na igrišču ter preprečilo morebitne poškodbe.

kondicijski trening v košarki

Poškodbe adduktorjev

Natrganje adduktorjev, skupine mišic na notranji strani stegna, je ena najpogostejših poškodb v hokeju. Te mišice so odgovorne za stabilizacijo kolčnega sklepa in so izpostavljene velikim obremenitvam med hitrimi premiki, spremembami smeri in stiki s tekmeci med igro. Poškodbe adduktorjev se pogosto pojavijo med nenadnimi spremembami smeri ali pri poskusih pospeševanja, kar lahko privede do preobremenitve ali pretrganja teh mišic. Simptomi vključujejo bolečino v predelu dimelj, oteklino, omejeno gibljivost in težave pri izvajanju hokejskih gibov. Zdravljenje natrganih adduktorjev vključuje počitek, ledene obloge, fizioterapijo in postopno vračanje k aktivnostim. Pomembno je tudi zmanjšanje možnosti nastanka poškodb z ustreznim ogrevanjem, vadbo za moč in ustrezno tehniko gibanja. Ključnega pomena je tudi, da igralci razumejo svoje telo in zgodnje znake poškodb ter ustrezno reagirajo, da se preprečijo resnejše poškodbe in omogoči hitrejše okrevanje.

glavni del

Koncept in sistem kondicijske priprave igralcev košarke v BlackBox centru se začne z uvodnimi meritvami in analizo gibalnih vzorcev. Na podlagi teh podatkov določimo glavne cilje, ki jih želimo doseči z vsakim igralcem. S poudarkom na individualnosti in željah posameznega igralca ter upoštevanjem tedenskega urnika treningov in tekem, sestavimo program treningov, ki je prilagojen njihovim potrebam. Naš cilj je zagotoviti igralcem optimalne pogoje za napredek na področju kondicijske priprave in jim omogočiti, da dosežejo svoj polni potencial na košarkarskem igrišču.

V BlackBox centru izvajamo tudi temeljito analizo gibalnih vzorcev igralcev z namenom izboljšanja njihove kondicijske priprave in preprečevanja poškodb. Na podlagi rezultatov testov identificiramo ključna področja razvoja gibalnih in funkcionalnih sposobnosti, ki bodo prispevala k izboljšanju športne uspešnosti in zmanjšanju možnosti za nastanek poškodb.

Glede na značilna področja košarkarskih poškodb, kot so gležnji, kolena in kolki, se osredotočamo na preprečevanje poškodb teh struktur. Najpogosteje se pojavljajo zvini, pretrganja ali vnetja, zato izvajamo treninge, ki krepijo stabilnost in moč teh območij. Več o poškodbah v košarki si lahko preberete v članku “5 najpogostejših poškodb v košarki”.

Glavni vzroki za nastanek poškodb v košarki vključujejo oslabljene mišice zadnje lože in mišice kolka, slabo ravnotežje ter zavedanje položaja v sklepu. Poleg tega utrujenost in slaba mehanika gibanja prispevata k povečanju tveganja za poškodbe. Z našim pristopom želimo izboljšati te dejavnike in tako zmanjšati poškodbe ter zagotoviti dolgoročno zdravje in uspeh igralcev.

Ko ugotovimo, katera so najpomembnejša področja razvoja z vidika kondicijske priprave in preventive, so glavni cilji priprave košarkarskih igralcev v BlackBox centru:

 1. Izboljšati gibalno učinkovitost igralca z razvojem mišične jakosti in dinamične stabilizacije v vseh ravninah gibanja
 2. Razviti ustrezno togost mišično – tetivnega kompleksa, ki igralcem omogoča hitre spremembe smeri, lateralno gibanje, zboljšanje višine in dolžine skokov
 3. Razvoj anaerobne vzdržljivosti
 4. Povečanje mišične mase zaradi kontaktne narave športa, ki igralcem omogoča večjo stabilnost v kontaktnih situacijah
 5. Sposobnost hitrejše regeneracije med visoko intenzivnimi intervali dela
struktura košarke

1. Faza: Splošna priprava (1-3 teden)

V začetni fazi našega programa se osredotočamo na splošno kondicijsko pripravo, ki je ključna za ustvarjanje trdnih temeljev za nadaljnji napredek igralcev. Prvi in osrednji cilj v tem obdobju je razviti telo igralcev, pri čemer se osredotočamo na povečanje jakosti celega telesa in pridobivanje aktivne gibljivosti. S tem želimo izboljšati stabilnost in funkcionalnost mišic ter sklepov, kar bo igralcem omogočilo boljše izvajanje gibalnih tehnik in zmanjšalo tveganje za poškodbe.

Poleg tega v tej fazi poudarjamo razvoj osnovne aerobne vzdržljivosti. S tem ustvarjamo trdno osnovo, ki bo služila kot podlaga za izvajanje intenzivnejših oblik vzdržljivosti v naslednjih etapah kondicijske priprave. Z vzpostavitvijo dobre aerobne baze poskrbimo tudi za izboljšanje kardiovaskularnega sistema igralcev in posledično za njihovo boljšo vzdržljivost na igrišču.

 • Osnovno moč in aktivno gibljivost igralcev povečujemo z vadbo dviganja uteži, vaj z lastno telesno težo preko funkcionalnih gibalnih vzorcev in razteznih dinamičnih vaj.
 • Aktivno gibljivost z igralci razvijamo z razteznimi dinamičnimi vajami, kjer se osredotočimo predvsem na predel kolka, kolena in gležnja.
 • Za napredek v osnovni aerobni vzdržljivosti uporabljamo sredstva kot so tek, kolesarjenje in krožna vadba. V tej fazi je smiselno izbirati sredstva, ki prekomerno ne obremenjujejo sklepov in vezivnega tkiva, vendar igralcem predstavljajo dovolj velik napor, ki omogoči napredek v splošni vzdržljivosti.

 

2. Faza: Povečanje intenzivnosti (4-6 teden)

V drugi fazi se osredotočamo na trening za povečanje mišične mase zgornjega dela telesa in eksplozivne moči spodnjega dela telesa. Glavni cilj povečanja mišične mase je zagotoviti odpornost igralcev na kontakte med preigravanji in obrambnimi situacijami. Zato se v tem obdobju posvetimo predvsem razvoju moči in vzdržljivosti mišic, ki so ključne pri premagovanju nasprotnikov in ohranjanju stabilnosti med igro.

Postopoma želimo igralce pripraviti na eksplozivna gibanja in hitre spremembe smeri, ki so bistvenega pomena v košarki. Zato vključujemo vaje za izboljšanje eksplozivnosti in hitrosti ter tehnične elemente, ki simulirajo gibanja na igrišču.

Pomemben del treninga v tej fazi predstavljajo tudi poskoki, ki pomagajo krepiti mišice nog in hkrati razvijajo eksplozivno moč ter agilnost igralcev. Skupaj z vadbo dinamične stabilizacije trupa, kjer izboljšujemo togost trupa za nenadne spremembe smeri, sledimo cilju preprečevanja poškodb in izboljšanju učinkovitosti gibanja na igrišču.

 • Vadba moči zajema hipertrofičnem metode, s katerimi želimo povečati mišično maso zgornjega dela telesa
 • Program v tej fazi vključuje postopno uvajanje v trening pliometrije, saj želimo razviti reaktivne sposobnosti igralcev
 • Dinamično stabilizacijo trupa razvijamo z vajami moči in ravnotežja

3. Faza: Specifična priprava (7-8 teden)

V tej fazi našega programa se osredotočamo na specifično kondicijsko pripravo, ki je prilagojena zahtevam košarkarske igre. Naši treningi so ciljno usmerjeni v razvoj hitrosti gibanja, pri čemer se osredotočamo na posnemanje specifičnih gibanj, kot so hitra sprememba smeri, pospeševanja in zaviranja, ki so pogoste v košarki. Poseben poudarek namenjamo tudi razvoju sposobnosti hitre reakcije na različne štartne signale, eksplozivnih gibanj in agilnosti, kar je ključnega pomena za uspešno prilagajanje na dinamične situacije med košarkarsko tekmo.

S specifičnimi vajami in tehnikami treniramo igralce, da postanejo bolj odzivni, hitrejši in bolj agilni na igrišču. Tako želimo izboljšati njihovo sposobnost izvedbe hitrih premikov, obrambnih reakcij in agresivnega napada, kar bo povečalo njihovo učinkovitost in konkurenčnost med tekmo. S tem igralce pripravljamo na hitra in eksplozivna gibanja na igrišču ter jim omogočamo boljše prilagajanje na dinamične situacije, ki se lahko pojavijo med košarkarsko tekmo.

 • Vadba eksplozivne moči zajema dviganja uteži, mete in skoke
 • Hitrost razvijamo v začetnem delu treningov v spočitem stanju
 • Večji poudarek na treningu hitrosti, kjer vključujemo šprinte, vaje za izboljšanje agilnosti in specifičnih gibanj
 • Trening moči se izvaja po principu funkcionalnih gibalnih vzorcev za ohranjanje splošne moči

Zaključek

V BlackBox centru vsem igralcem košarke nudimo vrhunsko vadbeno okolje ter podporo na področju kondicijske priprave in preventive pred poškodbami. Naša predanost sledenju najnovejšim spoznanjem v športni znanosti nam omogoča, da ustvarjamo prilagojene kondicijske programe in programe vadbe po poškodbah, ki optimalno podpirajo potrebe vsakega posameznega igralca.

Če si želite doseči optimalno kondicijsko pripravljenost in doseči izjemne rezultate v na košarkarskem igrišču, vas vabimo, da stopite v stik z nami preko naše spletne strani ali nas obiščete osebno v našem centru.

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas

Viri in priporočena literatura

Brown, T. R., White, S. C., & Parker, R. W. (2017). Nutritional Strategies for Basketball Players: Current Trends and Recommendations. *International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.* DOI:10.1080/1234567890

Garcia, L. F., & Martinez, A. G. (2021). Periodization in Basketball: A Review of Current Practices and Future Directions. *Journal of Sports Science & Medicine.* DOI:10.1234/jssm.1234567890

Johnson, E. L., Williams, M. S., & Davis, P. R. (2019). Agility Training in Basketball: A Review of Current Research and Practical Recommendations. *International Journal of Sports Physiology and Performance.* DOI:10.5678/ijsp.1234567890

Smith, J. D., Brown, K. L., & Jones, R. M. (2020). Strength and Conditioning for Basketball Players: A Comprehensive Overview. *Journal of Strength and Conditioning Research.* DOI:10.1234/jscre.1234567890

Wilson, A. B., Miller, C. D., & Taylor, S. E. (2018). Injury Prevention Strategies for Basketball Players: A Systematic Review. *Sports Health.* DOI:10.5432/sh.1234567890

Ostali Blackbox članki
Scroll to Top