KINEZIOLOGIJA IN VLOGA KINEZIOLOGA

Kineziologija je znanstvena študija, ki se ukvarja s človekovim gibanjem, zmogljivostjo in delovanjem

Izraz kineziologija izhaja iz grške besede »kinesis«, kar pomeni »gibati se«. Kineziologija je razvijajoče se in multidisciplinarno področje, saj preučuje dinamiko človekovega gibanja v interakciji s anatomskimi, fiziološkimi, nevrološkimi, biokemičnimi, biomehanskimi, nevromotoričnimi in psihološkimi komponentami v interakciji z okoljem (1). Kineziologija je ocena gibanja, zmogljivosti in funkcije človeškega telesa. Uporablja se za preprečevanje, rehabilitacijo in obvladovanje motenj za vzdrževanje ali izboljšanje gibanja, zmogljivosti in funkcije na področjih športa, rekreacije, dela, vadbe in vsakodnevnih dejavnosti (4). 
Vloga kineziologa?

Kineziolog je strokovnjak znanstvenega področja kineziologija, ki uporablja znanost o vadbi in gibanju za spodbujanje zdravja in dobrega počutja (1) in za izboljšanje zdravja ljudi (4). Ukvarja se s preprečevanjem, obvladovanjem in rehabilitacijo poškodb, zdravljenjem bolezni in kroničnih bolezni, obnovo funkcije in optimizacijo človekove učinkovitosti na delovnem okolju, kliničnem okolju, športu ali fitnesu. Kineziolog zdravi oziroma rešuje težave s pomočjo gibanja oziroma telesne dejavnosti. Vsaka telesna dejavnost, ki je načrtovano, strukturirano, ponavljajoče se in namerno gibanje, pripomore k izboljšanju ali ohranjanju telesne pripravljenosti (1). Kineziolog ne postavlja diagnoze, temveč postavljeno diagnozo s strani zdravnika uporabi za načrtovanje rehabilitacijskega programa (4). 

kaj ponujamo za kineziologa

Kineziolog si prizadeva, da bi pacient dosegel moč in gibanje, takšno, kot ga je imel nekoč. Kineziolog lahko oceni, kako je poškodba spremenila pacientov način gibanja in nato s pomočjo različnih vaj gibanje povrne v prvotno. Vaje, ki jih kineziolog izvaja skupaj s bolnikom so namenjene krepitvi moči, raztegljivosti in vzdržljivosti (3). Kineziologi uporabljajo na dokazih temelječe raziskave za zdravljenje in preprečevanje poškodb in bolezni ter za izboljšanje gibanja in učinkovitosti. Kineziologi se ukvarjajo z ljudmi vseh starosti in fizičnih sposobnostih v številnih okoljih z namenom, da bi dosegli svoje cilje glede dobrega počutja in zdravja ter izboljšali kakovost življenja (5).

Kineziologi v Blackbox centru:

 • vas vodijo skozi proces rehabilitacije po akutni fazi poškodbe, ko zaključite s fizioterapijo,
 • sestavijo program s specialnimi vadbenimi tehnikami za vzdrževanje mišic in sklepov poškodbah,
 • sestavijo program, ki vzdržuje vašo telesno pripravljenost in pripomore k oblikovanju telesa,

sestavijo program primeren za vrhunske športnike, ki pomaga ohranjati vrhunsko pripravljenost ali pomaga pri vrnitvi v vrhunski šport po poškodbi.

Kineziolog in njegova vloga v procesu rehabilitacije

Kineziologi so vključeni v interdisciplinarni pristop in sodelujejo z drugimi zdravstvenimi in medicinskimi strokovnjaki, kot so fizioterapevti, kiropraktiki in zdravniki (4). Pomembno je, da je kineziolog vključen v proces rehabilitacije dovolj zgodaj, da lahko takoj, ko se poškodovano področje zaceli, oziroma se pacient pozdravi, prične z izvajanjem terapije. Poškodba enega področja namreč vpliva tudi na gibanje drugih delov telesa. S krepitvijo poškodovanega dela in celotnega telesa preprečimo nadaljnje gibalne kompenzacije in s tem nastanek drugih poškodb in bolečin (3).  Kineziolog se lahko vključi v program rehabilitacije, ko je akutna faza poškodbe rešena in se začne krepiti tkiva in sklepe, ki so bili poškodovani. Rehabilitacijski program vadbe je sestavljen tako, da z vajami obnavljamo poškodovano območje in hkrati izboljšujemo tudi druge vidike telesne pripravljenosti. V primeru rehabilitacije po operaciji, se kineziolog lahko vključi pred operacijo z namenom priprave pacienta na operacijo in po operaciji, takoj po zaključku fizioterapije. Kineziolog lahko sodeluje tudi predhodno in sicer v času reševanja poškodbe tako, da bolniku prilagodi program vadbe, da ne izgubi telesne pripravljenosti in gibljivosti drugih delov telesa. Sodeluje lahko tudi v primeru kroničnih bolezni, kot so na primer multipla skleroza, osteoartritis, osteoporoza, Parkinsonova bolezen, sladkorna bolezen in druge, z namenom ohranjanja aktivnega življenjskega sloga in obvladovanja zdravstvenih težav (4). Kineziolog je v procesu rehabilitacije pomemben, saj s svojim znanjem prispeva pri kroničnih zdravstvenih stanjih, invalidnosti ali pri mišično-skeletnih poškodbah, da ostanejo aktivni tudi po poškodbi oziroma raznih obolenjih (3).

kineziolog

Zaposlitev kot kineziolog

Kineziologu s širokim naborom znanja so odprta vrata za zaposlitev na različnih področjih:

 1. Rehabilitacija: kineziolog lahko sodeluje pri rehabilitaciji po poškodbah ali kirurških posegih. Pogosto v teh primerih sodeluje s strokovnjaki drugih področji, kot so fizioterapevti, kiropraktiki in zdravniki.
 2. Fitnes in wellness centri: kineziolog se lahko zaposli tudi kot osebni trener, inštruktor fitnesa, vaditelj skupinskih vadb ali voditelj športnih dejavnosti v fitnes centrih, telovadnicah in rekreativnih centrih.
 3. Šport: kineziolog se lahko zaposli kot trener ali razvojni strokovnjak v različnih športnih organizacijah, kot so šole, športna društva ali profesionalne športne ekipe.
 4. Zdravstvene ustanove: kineziolog se lahko zaposli v bolnišnicah ali klinikah kjer sodeluje pri načrtovanju in izvajanju programov telesne dejavnosti za paciente ali v zdravstvenih domovih, kjer sodeluje v projektu »Center za krepitev zdravja«
 5. Raziskovanje: kineziolog se lahko zaposli kot mladi raziskovalec in raziskuje različne izhodiščne kriterije za presojanje vpliva kineziologije

Področja kineziologije v Blackbox centru in zakaj se odločiti za obisk kineziologa?

Terapevtska vadba pomaga pri zmanjšanju bolečine in izboljšanju funkcionalnosti. Razdelimo jo na tri faze, ki vključujejo odprto kinetično verigo, zaprto kinetično verigo in pliometrično vadbo. Ker se sindrom tekaškega kolena pojavlja med fazo obremenitve, ko se le ta zmanjšuje, bi bil najugodnejši položaj za krepitev v položaju zaprte kinetične verige. Ko je moč dovolj izboljšana je potrebno nadaljevati v smeri aktivacije mišic s pomočjo pliometrične vadbe.

 1. Faza: krepitev s pomočjo vaj v odprti kinetični verigi. Osredotočimo se na pravilno aktivacijo vseh mišic, ki podpirajo držo pri hoji in teku. Izvajamo vaje kot so školjka (ang. clamshells), udarec z nogo nazaj v položaju na vseh štirih (ang. donkey kick), mali most na eni nogi (ang. Single-leg bridge) in hojo v stran s trakom (ang. Side-step with band).
 2. Faza: krepitev s pomočjo vaj v zaprti kinetični verigi. V to fazo nadaljujemo, ko je bolečina minimalna in sicer manj ali enako s 3 od 10. Izvajamo vaje kot so stoja na eni nogi in hkrati adbukcija druge noge ob steno (single-leg stance with hip abduction), dviganje na eni nogi na dvignjeni podlagi (ang. hip hike), enonožni počepi in enonožni mrtvi dvig (ang. Single-leg deadlift).
 3. Faza: pliometrija. V to fazo nadaljujemo, ko je bolečina minimalna oziroma je ni več. Gre za ponovno uvedbo v tek. Tukaj treniramo dvonožni pristanek iz koraka, poudarek naj bo na mehkem pristanku, nato nadaljujemo na pristanek na eno nogo (ang. Bilateral lands off of step) in druga vaja bočni poskoki na eni nogi (ang. single leg lateral hops) (6).

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas
Ostali Blackbox članki
Scroll to Top