Golf komolec:
Vzroki, simptomi in zdravljenje

Golf komolec, strokovno znan kot medialni epikondilitis, se nanaša na kronično bolezensko stanje imenovano tendinopatija ki se pojavlja na notranji strani komolca. Ta bolečina je pogosto pekoča in ostra, še posebej pri stiskanju pesti, kar vodi do omejitve moči prijema. Tipično je prizadeto območje občutljivo na dotik, pri čemer manualni pritisk lahko izzove neprijetno bolečino.. Za Golf komolec je značilno, da se bolečina prenaša iz notranje strani komolca navzdol po notranji strani podlahti. (1). 

Medialni epikondilitis je manj pogost kot lateralni epikondilitis, vendar vseeno predstavlja 10 do 20% vseh primerov epikondilitisa (2). Razširjenost je pogostejša pri ženskah kot pri moških in najpogosteje prizadene posameznike srednjih let, v četrtem ali petem desetletju. Običajno se simptomi razvijejo v pacientovi dominantni roki (1).

V tem članku vam bomo predstavili podrobne informacije o tendinopatiji Golf komolca ter razložili, kako rehabilitacija v Blackbox centru lahko olajša bolečino in izboljša kakovost življenja.

Anatomija komolca

Če želite bolje razumeti morebitne poškodbe, vam bomo predstavili osnovno anatomijo komolčnega sklepa. 

Komolčni sklep je enoosni tečajast sklep, ki povezuje tri glavne  kosti: nadlahtnico (lat. Humerus), podlahtnico (lat. Ulna) in koželjnico (lat. Radius). 

V komolcu imamo dva glavna sklepa: humeroulnarni, ki povezuje nadlahtnico in podlahtnico, ter humeroradialni, ki povezuje nadlahtnico in koželjnico. Poleg tega imamo proksimalni in distalni radioulnarni sklep, ki omogočata gibanje podlahti v smeri pronacije in supinacije ali gib obračanja zapestja.

Strukturno ga uvrščamo med sestavljene sklepe, saj je sestavljen iz humeroulnarnega in humeroradialnega sklepa. Gibanje, ki je omogočeno v komolcu, sta upogib in izteg. Podlahtnica in koželjnica tvorita tudi proksimalni in distalni radioulnarni sklep. Proksimalni sklep je enoosni čepast sklep in omogoča gibanje podlahti v smeri pronacije in supinacije. 

Na notranji strani komolca najdemo izboklino, imenovano medialni epikondil, kjer se pritrdijo tetive mišic. To območje vključuje mišice, ki omogočajo upogib zapestja in komolca. Prav tako ima pomembno vlogo pri gibanju podlahti v smeri pronacije in supinacije. V bližini medialnega epikondila poteka ulnarni živec, ki lahko povzroči težave, če je izpostavljen pritisku. To lahko vodi do različnih težav, kot so nevritis, ukleščenje ali stiskanje živca, s čimer se lahko pojavijo različne patologije (3).

anatomija komolca

Kako nastane golf komolec?

Golf komolec je posledica ponavljajočih se obremenitev zaradi dejavnosti, ki vključujejo pogoste obremenjene prijeme, pronacijo podlakti in upogib zapestja. Nastane kot posledica igranja golfa, ameriškega nogometa, tenisa in drugih športov z loparjem, lokostrelstva, kegljanja, dvigovanja uteži in metanja kopija. Kljub temu, da je golf komolec pogosto povezan s športniki, prizadene tudi splošno populacijo, vključno z mizarji, komunalnimi delavci, mesarji in gostinci (1).

Dejavniki tveganja lahko razdelimo na različne populacije.

Športniki:

 • Napake pri treningu
 • Nepravilna tehnika
 • Nepravilna ali neustrezna oprema
 • Funkcionalni dejavniki tveganja, kot so pomanjkanje moči, vzdržljivosti ali gibljivosti

Opomba: Športniki, ki izvajajo mete nad glavo, pogosto razvijejo poškodbe zaradi visokih valgusnih sil med pozno fazo napenjanja in pospeševanja.

 1. Poklicni Delavci:
 • Težko fizično delo
 • Ponavljajoče se upogibe zapestja vsaj dve uri na dan
 1. Splošni Dejavniki:
 • Visok indeks telesne mase
 • Sladkorna bolezen
 • Kajenje
 • Prisotnost drugih sočasnih bolezni (2)

 

Golf komolec izvira iz kroničnih, ponavljajočih se obremenitev upogibalk zapestja, ki vodijo v  ponavljajočih se raztrganin tetive in posledično do tendinopatije. Mikroraztrganine povzročijo preoblikovanje kolagenskih vlaken, kar vodi v zmanjšanje moči kolagena, povečano krhkost, brazgotinjenje ter zadebelitev tetive (2).

Golf komolec: Kakšni so simptomi?

golf komolec simptomi

Simtome poškodbe lahko gorbo razdelimo na bolečino in znake. 

BOLEČINA:

 • Običajno lokalizirana v medialnem delu komolca
 • Hujša med dejavnostmi, še posebej pri prijemu, metu, upogibu komolca ali pronaciji podlakti
 • Postopoma se razvija, vendar se lahko pojavi tudi akutno zaradi poškodbe
 • Lahko seva v podlaket ali zapestje
 • Hujša pri gibanju podlahti, kot pri metu nad glavo, udarcu z loparjem ali zamahu palice
 • Običajno se zmanjša ali izgine po prenehanju dejavnosti
 • Poslabša se z uporom pri upogibu zapestja in pronaciji, še posebej med gibom pronacije (1)

ZNAKI:

 • Akutni primeri: Znaki otekline in rdečice
 • Kronični primeri: Manj verjetno opaziti otekline in rdečice
 • Občutljivost med palpacijo približno 5 do 10 mm distalno od medialnega epikondila, zlasti v bližini naraščanja mišic v tetivo
 • Kronična oblika stanja je lahko povezana z zmanjšanjem moči prijema
 • Obseg giba je običajno normalen
 • Možna šibkost v prizadeti roki (2)

 

Pacienti pogostno poročajo tudi o dodatnih simptomi, ki se izražajo, kot je okorelost komolca, šibkost, otrplosti in mravljinčenje (2). 

Golf komolec: Zdravljenje

Osnova za zdravljenje golf komolca je konservativno ali nekirurško zdravljenje, katerega cilj je lajšanje bolečine in zmanjšanje vnetja. Simptomi se lahko ponovijo pri 5 do 15% pacientov, kot posledica nepopolne rehabilitacije ali predčasne prekinitve predlaganih preventivnih ukrepov (3). 

Če želite celostno in popolno rehabilitacijo, se naročite na pregled in vadbo v našem Blackbox centru.

zdravljenje golf komolca

Prva faza

V prvi fazi je pomembno takojšnje, začasno prenehanje dejavnosti, ki povzročajo bolečino. Kljub temu pa popolna neaktivnost ni priporočljiva, da se izognemo mišični atrofiji (3). Zdravljenje začnemo z ledenimi obkladki, zlasti po aktivnostih in lahko tudi z analgetiki ali nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (1). Za zmanjšanje bolečine in otekline, komolec hladimo 15 do 20 minut, tri do štirikrat na dan (3). 

Fizioterapevtske metode, s katerimi lahko olajšamo bolečino so terapija z udarnimi valovi, električna stimulacija, ionoforeza, fonoforeza in ultrazvok (2). Če lajšanje bolečine, kmalu po začetku terapije ni doseženo, je potrebno z njimi prekiniti (3). Mehkotkivne tehnike in manipulacije tkiva omogočajo boljšo krepitev in raztezanje, kar vodi do boljšega in hitrejšega okrevanja (2).  

Nekaterim pacientom pomaga tudi opornica, ki mora biti nameščena približno 2 centimetra distalno od medialnega epikondila, da se zagotovi kompresija in s tem razbremeni kita (1). Opornica pomaga pacientom s simptomi v vsakdanjem življenju v prvi fazi zdravljenja in športnikom, kot pomoč pri vrnitvi v šport. Če se simptomi ne izboljšujejo, je opornico potrebno opustiti (3). 

Druga faza

Z drugo fazo, vodenim rehabilitacijskim programom, pričnemo, ko se simptomi izboljšajo s pomočjo zdravljenja prve faze. Prvi cilj je vzpostavitev popolnega, nebolečega obsega gibanja zapestja in komolca, kar dosežemo z izvajanjem razteznih in progresivno izometričnih vaj. Ko se gibljivost in moč izboljšata, začnemo z izvajanjem vadbe proti uporu. Drugi cilj je namreč povečati mišično moč, da bo večja kot pred poškodbo, saj se je le ta izkazala za občutljivo na napetostno preobremenitev (3). Ko lahko pacient vaje izvaja brez bolečine in nelagodja, se lahko vrne k športnim oziroma poklicnim dejavnostim, s postopnim povečevanjem izpostavljenosti in intenzivnosti. Pomembno je vzdrževati program vadbe, da se ohrani optimalna gibljivost in moč ter zmanjša možnost ponovitve (1).

Tretja faza

Ko se oseba vrne v šport oziroma poklicno dejavnost, je pomembno da se prepozna in odpravi morebitne neustreznosti v opremi ali tehniki, ki lahko prispevajo k ponovitvi simptomov. Bistvenega pomena pa je treniranje celotnega telesa skupaj s prizadeto okončino. Najboljše je izvajanje kondicijske priprave, vključno z vadbo za gibljivost, moč in vzdržljivost, s počasnim, strukturiranim intervalnim programom, pod nadzorom, da se zagotovi uspešna vrnitev brez ponovitve simptomov (3). 

Zaključek

Golf komolec je torej bolezensko stanje, ki vsekakor ni omejen na golfiste in športnike, temveč prizadene ljudi z različnimi poklici in dejavnostmi. Če imate bolečine na notranji strani komolca, ki se širijo v podlaket in proti zapestju in s težavo opravljate vsakodnevne aktivnosti, je čas da se obrnete na strokovnjaka kineziologa ali fizioterapevta v Blackbox centru.

Naši strokovnjaki na prvem srečanju izvedejo meritev telesne sestave in analizo gibalnih vzorcev, s pomočjo katere lahko pregledamo rezultate in na osnovi katere nato oblikujemo primerno rehabilitacijo. Za zdravljenje golf komolca je pomembno celostno zdravljenje, ki je usmerjeno v odpravo vzrokov za nastanek poškodbe in simptomov, ki poškodbo spremljajo.

Osebni pristop, ki ga nudi naša strokovna ekipa v Blackbox centru, omogoča vsakemu posamezniku doseganje najboljših rezultatov, ne glede na to ali se odločite za osebno trenerstvo, vadbe po poškodbi ali treninge v manjših skupinah. Če želite biti deležni najboljše podpore na vaši poti do popolnega okrevanja in vrnitve v aktiven življenjski slog se naročite na pregled k našim strokovnjakom. 

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas

LITERATURA:

 1. Reece, C.L. & Susmarski A.J., 2023. Medial Epicondylitis. StatPearls Publishing. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557869/ [4.11.2023].  
 2. Kiel,J. & Kaiser, K., 2023. Golfers Elbow. StatPearls Publishing. Available at:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519000/ [4.11.2023]. 
 3. Ciccotti, M.C., Schwartz, M.A. & Ciccotti M.G., 2004.  Diagnosis and treatment of medial epicondylitis of the elbow. Clinics in Sports Medicine, 23(4), pp. 693-305.
Ostali Blackbox članki
Scroll to Top