Bolečina v zapestju:
Vzroki in preprečitev bolečine

Bolečina v zapestju, ki se pogosto pojavlja, ni le vsakdanji nelagoden občutek, ampak predstavlja številne zdravstvene izzive. Gre za razširjen, a včasih spregledan problem z globalnimi razsežnostmi [1]. V Združenem kraljestvu ta težava letno sproži kar 58 posvetovanj na 10.000 pacientov [2], uvrščajoč se med najpogostejše vzroke bolečin v mišično-skeletnem sistemu zgornjega uda, tik za ramo, roko in komolcem.

V želji po odpravljanju nejasnosti okoli te razširjene težave smo za vas pripravili temeljit članek. Z njim želimo razjasniti vzroke za bolečino v zapestju, ter vam predstaviti praktične načine, kako se lahko sami soočite s to neprijetnostjo. V Blackbox centru smo poglobljeno seznanjeni s kompleksnostjo te problematike in zato vas vabimo, da se nam pridružite pri raziskovanju poti k boljšemu razumevanju in obvladovanju bolečin v zapestju. Želimo, da vam članek zagotovi ključne informacije, ki vas bodo vodile do olajšanja in povrnile popolno funkcionalnost.

bolečine v zapestju

Bolečina v zapestju in kaj jo povzroča?

Bolečina v zapestju ima lahko pomemben vpliv na vsakdanje življenje in omeji funkcionalnost prizadetega dela telesa. Razlogi za pojav bolečine v zapestju so številni in zajemajo različne patologije. 

Med najpogostejšimi vzroki so zlomi, ki se pogosto pojavijo zaradi nenadnih udarcev ali padcev, tetivne poškodbe, ki se lahko razvijejo zaradi ponavljajočih se gibov ali poškodb, ter sklepne poškodbe, ki nastanejo zaradi nenormalnega stresa na sklepu.

Nestabilnost zapestja je še en pogost vzrok bolečin, saj lahko povzroči neprijeten občutek in omeji gibanje. Mehko-tkivne poškodbe, kot so vnetja tetiv, ligamentov ali mišic, prav tako lahko vodijo do bolečine v zapestju. Osteoartroza, ki nastane zaradi obrabe hrustanca v sklepu, je redkejši vzrok bolečin v zapestju, vendar lahko povzroči kronične težave.

Razumevanje teh vzrokov je ključno za pravilno diagnozo in učinkovito zdravljenje bolečin v zapestju, kar omogoča posameznikom, da povrnejo svojo funkcionalnost in kakovost življenja.

Bolečina v zapestju in Katera stanja jo najpogosteje povzročajo?

Zavedati se moramo, da je bolečina subjektiven pojav, kjer senzorični receptorji sporočajo centralnemu živčnemu sistemu, da gre za poškodbo. V Blackbox centru se pogosto srečujemo s patologijami, ki posameznikom povzročajo razne težave.

Med najpogostejšimi so:

 1. Nestabilno zapestje
 2. De’Quervainov tendosinoviitis
 3.  Sindorm karpalnega kanala

 

V nadaljnjih poglavjih vam bomo podrobno predstavili te patologije ter razložili, kako lahko pride do njih in kakšna je njihova obravnava.

bolečina v zapestju kaj povzroča

Nestabilno zapestje

Nestabilnost zapestja se pojavi, ko zapestne kosti ali radioulnarni sklep izgubijo svoj običajen položaj, kar lahko povzroči nepravilne obremenitve in negativno vpliva na gibanje. Če nestabilnost zapestja ni pravilno diagnosticirana, se lahko gibljivost postopoma omeji, kar vodi v artrozo in kronično bolečino [3], [4].

Najpogosteje je nestabilnost zapestja posledica poškodbe, kot je nepravilno zaceljen zlom zapestja, ki, če ni ustrezno zdravljen, lahko privede do resnejših težav [4].

Ostali pogosti mehanizmi, ki lahko tudi vodijo do nestabilnega zapestja, so: 

 • Padec na roko
 • Kronične preobremenitve
 • Revmatoidni artriti [4]

Pri obravnavi nestabilnosti zapestja se osredotočamo na različne vrste težav, kot so radiokarpalna in zapestna nestabilnost. Zdravljenje se prilagaja resnosti poškodbe in vključuje uporabo opornic, vadbo proti uporu, kot so izometrične vaje, ter vadbo propriocepcije. Pri nestabilnosti je pomembno upoštevati postopno zvišanje intenzivnosti

bolečina v zapestju nestabilno zapestje

De’Quervainov tendosinoviitis

De Quervainov tendosinovitis je boleča vnetna bolezen, ki prizadene tetive na strani zapestja pri dnu palca. Bolečina se poslabša pri odmiku palca, stiskanju predmeta v roki in nagibanju zapestja proti mezincu. Vnetje lahko povzroči zadebelitev tetiv in oteklino. Ponavljajoče stiskanje, prijemanje ali izvijanje predmetov lahko sproži vnetje, ki povzroči zadebelitev ovojnic tetiv okoli dveh mišic, prikazane na sliki spodaj, in posledično omeji gibljivost tetiv [5].

Najpogostejši vzrok je kronična preobremenitev, ki se pojavi pri dejavnostih, kot so: 

 • Golf
 • Igranje klavirja
 • Tesarjenje
 • Pisarniška dela
 • Glasbeni nastopi

 

Nezdravljeno vnetje in postopno zoževanje lahko vodita do brazgotinjenja, kar še bolj omeji gibljivost [6].

De’Quervainov tendosinoviitis

Za zdravljenje poznamo več pristopov. Konzervativni pristop vključuje uporabo opornic, ultrazvok, manualno terapijo in prilagoditev aktivnosti. V primeru neučinkovitosti konzervativnega pristopa se lahko uporabi injekcija kortikosteroidov ali operativni poseg, ki veljata za invazivne metode [6]. V Blackbox Centru se osredotočamo predvsem na konzervativne metode zdravljenja, ki omogočajo učinkovit in manj invaziven pristop k obvladovanju te težave. 

Simptom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala je pogosta težava, ki nastane zaradi pritiska na mediani živec v zapestju, kar povzroča bolečino, spremenjen občutek in mravljinčenje. Ta sindrom predstavlja kar 90% vseh primerov nevropatij mehanske utesnitve [7].

Zgodnji znaki vključujejo bolečino, otrplost in mravljinčenje v palcu, kazalcu, srednjem prstu ter na strani prstanca usmerjena proti palcu. Bolečina se lahko razširi v roko, rame in vrat. Z napredovanjem se lahko pojavijo nočne bolečine, oslabljenost roke, težave z gibljivostjo in zmanjšana moč pri prijemih [7], [8]. 

Najpogostejši vzroki sindroma karpalnega kanala vključujejo 

 • Ponavljajoči gibi zapestja (npr. tipkanje ali delo s stroji)
 • Genetsko nagnjenost, 
 • Debelost
 • Avtoimunske motnje (npr. revmatoidni artritis)
 • Nosečnost

Tipična poklica bolnikov s sindromom karpalnega kanala vključujeta tiste, ki dolgo uporabljajo računalnik, tiste, ki delajo z vibracijami, na primer gradbeni delavci, ter vse druge poklice, ki zahtevajo pogosto ponavljajoče se gibe [9]. 

Pacienti se običajno hitro diagnosticirajo, in čeprav je zdravljenje učinkovito, najboljši načini izbire še niso povsem jasni. V Blackbox centru se osredotočamo na konzervativno zdravljenje, ki zajema uporabo opornice (zlasti ponoči), vadbo za izboljšanje drsenja tetiv in živcev, ter mobilizacijo zapestja. Poleg tega lahko zdravljenje vključuje tudi infiltracije kortikosteroidov, ki so se izkazale za učinkovite pri večini bolnikov, s čimer se znatno izboljšajo simptomi.

karpalni kanal pri bolečini v zapestju

Kdaj poiskati strokovno pomoč za bolečine v zapestju

Bolečine v zapestju, ki se pojavijo redno ali postanejo vztrajne, zahtevajo pozornost in lahko kažejo na morebitne resne težave. 

Naslednji simptomi in okoliščine so znaki, da je potrebno poiskati strokovno pomoč:

 • KONSTANTNA BOLEČINA, ki ne pojenja
 • VNETJE (Oteklina, rdečica, povišana lokalna temperatura poškodovanega področja, bolečina in zmanjšana funkcija)
 • ZLOM, ki ga lahko prepoznamo kot: Lokalizirana občutljivost, bolečina ob aktivnem in pasivnem gibanju, med stiskom in med supinacijo zapestja [10]. 

Ob teh simptomih je koristno poiskati strokovno pomoč, saj pravočasna intervencija igra ključno vlogo pri obvladovanju bolečin v zapestju ter preprečevanju morebitnih zapletov

bolečine v zapestju kjdaj poiskati pomoč

Bolečina v zapestju in kako pravilna vadba ter raztezanje lajšata bolečine

Pravilna in postopna vadba igra ključno vlogo pri lajšanju bolečin v zapestju ter izboljšanju gibljivosti. 

Blackbox center, specializiran za vadbo po poškodbah in obravnavo težav s sklepi, predstavlja odličen vir strokovnosti in individualnega pristopa k reševanju težav z zapestjem in ostalimi patologijami. 

Vaje, ki so prilagojene specifičnim potrebam posameznika, se osredotočajo na krepitve mišic v okolici zapestja. To lahko vključuje vadbo proti uporu zapestja, komolca in ramena, kar pomaga uravnotežiti obremenitve in ohranjati stabilnost zapestja. Vadba proti uporu, kot so izometrične vaje, se lahko izvaja postopoma in pod nadzorom strokovnjakov, da se prepreči dodatno draženje. 

pravilna vadba za preprečitev bolečine v zapestju

Raztezanje tako aktivno kot pasivno, je prav tako ključno za izboljšanje gibljivosti in sprostitev napetosti v mišicah. Strokovnjaki v Blackbox centru lahko pripravijo individualiziran program razteznih vaj, usmerjenih v specifične mišične skupine okoli zapestja. S tem se zmanjšuje tveganje za nadaljnje zaplete in se izboljšuje celotna funkcionalnost sklepa.

Pomembno je poudariti, da je vsak program vadbe prilagojen posameznikovemu stanju in potrebam. Strokovnjaki v Blackbox centru imajo celovit pristop k obravnavi, ki vključuje tudi svetovanje o preventivnih ukrepih in spremembah življenjskega sloga, kar omogoča pacientom dolgoročno obvladovanje bolečin v zapestju.

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas

Avtor: MATIJA KODARIN

LITERATURA:

[1] K. P. Jordan, U. T. Kadam, R. Hayward, M. Porcheret, C. Young, and P. Croft, “Annual consultation prevalence of regional musculoskeletal problems in primary care: an observational study,” BMC Musculoskelet Disord, vol. 11, p. 144, Jul. 2010, doi: 10.1186/1471-2474-11-144.

[2] M. Urwin et al., “Estimating the burden of musculoskeletal disorders in the community: the comparative prevalence of symptoms at different anatomical sites, and the relation to social deprivation,” Ann Rheum Dis, vol. 57, no. 11, pp. 649–655, Nov. 1998, doi: 10.1136/ard.57.11.649.

[3] I. A. Trail, J. K. Stanley, and M. J. Hayton, “Twenty questions on carpal instability,” J Hand Surg Eur Vol, vol. 32, no. 3, pp. 240–255, Jun. 2007, doi: 10.1016/J.JHSB.2007.02.008.

[4] J. C. Hodge, L. A. Gilula, C. F. Larsen, and P. C. Amadio, “Analysis of carpal instability: II. Clinical applications,” The Journal of Hand Surgery, vol. 20, no. 5, pp. 765–776, Sep. 1995, doi: 10.1016/S0363-5023(05)80427-7.

[5] J. V. Ashurst, D. A. Turco, and B. E. Lieb, “Tenosynovitis caused by texting: an emerging disease,” J Am Osteopath Assoc, vol. 110, no. 5, pp. 294–296, May 2010.

[6] E. Satteson and S. C. Tannan, “De Quervain Tenosynovitis,” in StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2023. Accessed: Nov. 14, 2023. [Online]. Available: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442005/

[7] J. O. Sevy and M. Varacallo, “Carpal Tunnel Syndrome,” in StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2023. Accessed: Nov. 14, 2023. [Online]. Available: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448179/

[8] H. Akhondi and M. Varacallo, “Anterior Interosseous Syndrome,” in StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2023. Accessed: Nov. 15, 2023. [Online]. Available: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525956/

[9] A. B. Maher, “Neurological assessment,” Int J Orthop Trauma Nurs, vol. 22, pp. 44–53, Aug. 2016, doi: 10.1016/j.ijotn.2016.01.002.

[10] A. A. Cevik et al., “Evaluation of physical findings in acute wrist trauma in the emergency department,” Ulus Travma Acil Cerrahi Derg, vol. 9, no. 4, pp. 257–261, Oct. 2003.

Ostali Blackbox članki
Scroll to Top