Poškodbe mišic

Mišično tkivo predstavlja predstavlja 45% celotne telesne mase v človeškem telesu. Zato so poškodbe mišic zelo pogoste, saj pokrivajo večino telesa.

Poškodba mišic se lahko pojavi zaradi neposrednih udarcev ali zaradi razvoja notranjih sil kot je šprint. Te poškodbe so razvrščene v blage, zmerno hude in hude kategorije. V športni praksi sodijo mišične poškodbe med najpogostejše vzroke za prekinitev z aktivnostjo. Ocena je, da med 30 in 50% vseh športnih poškodb povzročijo poškodbe mehkih tkiv [1].

V Blackbox Centru smo za vas pripravili članek, v katerem bolj podrobno opišemo nastanek mišičnih poškodb in njihovo zdravljenje.

Tipi mišičnih poškodb

 1. Natrganje mišice

Večina mišičnih poškodb prizadane spodnje ude in vključujejo 4 glavne mišične skupine. Te vključujejo poškodbo zadnje in sprednje stegenske mišice, primikalke kolka in mečne mišice. Pogostost poškodb zgoraj omenjenih mišic se zgodi predvsem iz vidika visokih ekscentričnih obremenitev v raztegnjenem položaju mišice [1]. To se zgodi predvsem pri skokih, brcah, šprintih ali prekomernem raztezanju kot je zdrs v položaj špage. Znalično je predvsem za športe, ki imajo hitra pospeševanja in menjavo smeri [2]. V Blackbox Centru smo dobro seznanjeni s mehanizmom pošodbe, zato pogosto izvajamo tudi preventivno vadbo, da do poškodbe ne pride. 

Poškodbe mišic lahko razdelimo na več stopenj:

 1. Stopnja (Blaga)
 • Vključuje le majhno število poškodovanih vlaken v mišici.
 • Ni zmanjšanja moči, ohranjen je poln obseg aktivnega in pasivnega gibanja.
 • Bolečina je lokalizirana. 
 • Bolečina se pogosto pojavi naslednji dan.

  2. Stopnja (Zmerna)
 • Vključuje večje število natrganih ali strganih mišičnih vlaken.
 • Akutna in močnejša bolečina, ki jo spremlja oteklina.
 • Bolečina se ponavlja pri gibanju. 
 • Moč je zmanjšana, gibljivost omejena zaradi bolečin.

           3.  Stopnja (Huda)

 • Popolna raztrganina ali ruptura mišice.
 • Značilni sta huda oteklina in bolečina ter popolna izguba funkcije.
 • Najpogosteje se pojavi na prehodu med mišico in tetivo.
poškodbe mišic
 1. Neposredni udarec v mišico

Poškodba mišic je pogosto posledica neposrednega udarca nasprotnega igralca ali stika s opremo pri kontaktnih športih, kot so nogomet, ragbi in hokej. Udarec povzroči lokalno poškodbo mišice, pogosto s povezanim krvavenjem. Modrica ali kontuzija je vrsta hematoma, pri katerem so žile zaradi travme poškodovane. To povzroči bolečino na dotik in pri mišičnem krčenju.

 1. Mišični krč

Mišični krči so nenadni in nenamerni. Čeprav so krči običajno začasni in neškodljivi, lahko povzročijo blage do izjemno hude bolečine ter onemogočijo funkcijo prizadete mišice. Začetek je običajno nenaden, in sam od sebe mine v nekaj sekundah, minutah ali urah. 

 1. Zakasnjena mišična bolečina 

Bolečina v mišicah po vadbi se pogosto imenuje zakasnjena mišična bolečina. Pogosto se pojavi pri ljudeh, ki se ukvarjajo z napornim telesnim naporom ali nenadnim dvigom nivija telesne aktivnosti. Uvršča se kot poškodba mišic prve stopnje in se kaže z lokalizirano občutljivostjo in bolečino. Svoj vrhunec običajno doseže med 24 in 72 urami po vadbi, vendar se sčasoma umiri v petih do sedmih dneh. Bolečino spremlja zmanjšana moč in omejen obseg giba. 

Kakšni so dejavniki tveganja za mišične poškodbe

Poznamo več dejavnikov tveganja, ki lahko vodijo v mišično poškodbo [1]:

 • Nezadostno ogrevanje
 • Omejena gibljivost
 • Prekomerno povečan mišični tonus
 • Utrujenost ali nezadostno okrevanje
 • Nepravilna tehnika šprinta
 • Porušena medmišična koordinacija ali mišično ravnovesje
 • Predhodna poškodba

Kako poteka zdravljenje

Trajanje in potek zdravljenja je predvsem odvisna od stopnje natrganja mišice. V prvi fazi se poslužujemo načela PRICE ali PEACE in LOVE, ki je posodobljena verzija in zajema celoten spekter upravljanja poškodb mehkih tkiv od takojšnje obravanve do nadaljnjega upravljanja. Več o načelih si lahko preberete spodaj:

PRICE metoda [3].

PEACE in LOVE metoda [4]:

PROTECTION (ZAŠČITA): Izogibajte se dejavnostim in gibom, ki povečujejo bolečino v prvih nekaj dneh po poškodbi. 

ELEVATION (DVIG): Čim pogosteje dvigujte poškodovano okončino višje od ravni srca.

AVOID ANTI-INFLAMMATORIES (IZOGIBANJE PROTIVNETNIM SREDSTVOM): Z osebnim zdravnikom se posvetite glede jemanja protivnetnih zdravil, saj lahko upočasnijo proces celjenja-

COMPRESSION (STISKANJE): Uporabite elastični povoj ali tapenje, da zmanjšate oteklino.

EDUCATION (IZOBRAŽEVANJE): Izogibajte se določenim gibom ali terapijam, ki vam lahko škodijo. Če želite več vedeti o poškodbah se lahko obrnete na strokovnjaka iz Blackbox Centra. 

LOAD (BREME): Pustite, da vas bolečina vodi pri postopnem vračanju k dejavnostim in skupaj s strokovnjaki lahko sestavite celovit in postopen program za vračanje v šport.

OPTIMISM (OPTIMIZEM): Podkrepite okrevanje s samozavestjo in s pozitivnostjo.

VASCULARISATION (VASKULARIZACIJA): Izberite neboleče aerobne dejavnosti za povečanje krvnega pretoka v obnavljajoča se tkiva. To vključuje postopno uvedbo aktivnosti kot je hoja po stopnicah, kolesarjenje, plavanje in tek. 

EXERCISE (VADBA): Obnovite gibljivost, mišične moči in propriocepcije z aktivnim pristopom k okrevanju. Aktivni pristop je potrebno postopoma graditi od izometričnih vaj do izotoničnih vaj, ki vključujejo gibanje segmentov. Več o vadbi po poškodbah lahko pogledate na naši spletni strani: VADBA PO POŠKODBAH.

tekaško koleno zdravljenje

Zaključek

Mišične poškodbe lahko resno vplivajo na športno aktivnost in zahtevajo ustrezno pozornost s strani terapevtov. Čeprav so poškodbe neizogibne, je ključnega pomena razumevanje njihove narave, saj nam to omogoča boljše upravljanje procesa rehabilitacije. Znanje o preventivnih ukrepih, pravilnih terapevtskih pristopih in postopkih okrevanja je ključno za učinkovito obvladovanje mišičnih poškodb in ostalih mišično skeletnih obolenj. 

Pomembno je poudariti predvsem na izobraževanju v zvezi s pristopom k rehabilitaciji, saj ne le prispeva k hitrejšemu okrevanju posameznika, temveč tudi zmanjšuje tveganje za ponovne poškodbe. V Blacbox Centru se zavedamo, da s celostnim in sistematičnim pristopom lahko dosežemo boljše rezultate in ohranjamo dolgoročno dobro počutje ter mišično zmogljivost. 

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas

LITERATURA:

[1] M. Landry, “Brukner & Khan’s Clinical Sports Medicine,” Physiother Can, vol. 66, no. 1, pp. 109–110, 2014, doi: 10.3138/ptc.66.1.rev2.

[2] W. E. Garrett, “Muscle strain injuries,” Am J Sports Med, vol. 24, no. 6 Suppl, pp. S2-8, 1996.

[3] M. P. J. van den Bekerom, P. A. A. Struijs, L. Blankevoort, L. Welling, C. N. van Dijk, and G. M. M. J. Kerkhoffs, “What Is the Evidence for Rest, Ice, Compression, and Elevation Therapy in the Treatment of Ankle Sprains in Adults?,” J Athl Train, vol. 47, no. 4, pp. 435–443, Aug. 2012, Accessed: Dec. 26, 2023. [Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3396304/

[4] B. Dubois and J.-F. Esculier, “Soft-tissue injuries simply need PEACE and LOVE,” Br J Sports Med, vol. 54, no. 2, pp. 72–73, Jan. 2020, doi: 10.1136/bjsports-2019-101253.

Ostali Blackbox članki
Scroll to Top