OSTEOPOROZA:
KAJ JE, VZROKI IN ZDRAVLJENJE

Osteoporoza je bolezen kostnega tkiva, s katero prihaja do izgube organskega in mineralnega dela kosti, zaradi česar te postanejo krhke in lomljive.

Za osteoporozo velja kot pribito: GIBANJE IN ZDRAVJE gresta z roko v roki.

 

Osteoporozo mnogi imenujejo tiha epidemija 21. stoletja. Bolezen dolgo ne kaže simptomov. Iznenada se zgodi osteoporozni zlom!OSTEOPOROZO LAHKO ZDRAVIMO IN USTAVIMO NJENO NAPREDOVANJE s specialno individualizirano vadbo v Blackbox centru pod vodstvom naših kineziologov in fizioterapevtov ter s skrbno izdelanim programom vadbe in jedilnikom.osteoporoza zdravljenje

KAJ JE OSTEOPOROZA?

Osteoporoza je najpogostejša presnovna, kronična in napredujoča bolezen kosti. Zaradi izgubljanja kostne mase, kot posledica razgradnje kosti, se spremeni tudi kakovost oz. struktura kostnega tkiva. Kosti postajajo vse bolj krhke, porozne in lomljive. To pripelje do pogostejših zlomov (zlasti vretenc, kolka, zapestja, nadlahti). Ker osteoporoza ne boli, se kot »tiha« bolezen žal pogosto odkrije šele ob osteoporoznem zlomu. V napredujoči fazi bolezni lahko prihaja do zlomov že ob manjših padcih ali obremenitvah. 

MODEL FRAX 

FRAX (fracture risk assesment tool) je računalniški program (dostopen tudi na spletu), ki ima funkcijo preventivnega presejalnega testa za osteoporozne zlome. S FRAX izračunom lahko na podlagi ocene dejavnikov tveganja izračunamo stopnjo ogroženosti (nizka, zmerna, visoka) za osteoporozni zlom v prihodnjih desetih letih. Družinski zdravniki in referenčne ambulante uporabljajo Frax program za prepoznavanje potencialno ogroženih pacientov za osteoporozni zlom. 

PREISKAVA DXA

DXA preiskava (denzitometrija) je rentgenska metoda za diagnosticiranje osteoporoze oz. kasneje za spremljanje izgubljanja kostne mase v določenem časovnem obdobju ter za spremljanje učinkovitosti zdravil za osteoporozo. Je natančna, hitra, varna in neinvazivna metoda merjenja mineralne kostne gostote (MKG).

KAJ POMENIJO T-VREDNOSTI?

T-vrednost pomeni standardni odklon izmerjene kostne mase od kostne mase zdrave tridesetletne osebe.

Normalna T-vrednost je nad -1. To je gostota kosti zdrave tridesetletnice.

T-vrednost -1 do -2,5 pomeni osteopenijo, to je predhodnica osteoporoze.

T-vrednosti nižje od -2,5 po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pomenijo osteoporozo.

kaj je osteoporoza

KATERE VRSTE OSTEOPOROZE POZNAMO?

Primarna (senilna) osteoporoza se lahko pojavi pri obeh spolih in je posledica staranja. Veliko pogostejša je pri ženskah po menopavzi. Pri moških se ponavadi pojavlja kasneje. Ker se kot družba staramo, je osteoporoza v porastu.

 

Sekundarna osteoporoza nastane zaradi nekaterih bolezni, ki lahko onemogočajo optimalno izgradnjo kosti ali pa povzročajo pospešeno razgradnjo kostnine. Najpogosteje je to prekomerno delujoča ščitnica, sladkorna bolezen, celiakija, revmatološke in druge bolezni.

Sekundarna osteoporoza je lahko tudi posledica uživanja nekaterih zdravil. Najbolj škodljivi so glukokortikoidi, protivnetna zdravila.

 

KDO (NAJ)POGOSTEJE ZBOLEVA ZA OSTEOPOROZO?

Najpogosteje zbolevajo ženske v postmenopavzi, približno 80 odstotkov bolnic z osteoporozo je žensk. V zgodnji fazi menopavze ženske izgubljajo tudi po 3 odstotke kostne mase na leto. Statistika pravi, da bo vsaka druga do tretja ženska po menopavzi utrpela vsaj en osteoporozni zlom.

DEJAVNIKI TVEGANJA ZA NASTANEK OSTEOPOROZE

60 do 80 % naše kostne gostote je odvisna od genetike. 

Ostalo je odvisno od našega življenjskega sloga v otroštvu in mladosti. 

Na nekatere dejavnike tveganja žal nimamo vpliva:

 • dednost,
 • ženski spol,
 • starost,
 • podhranjenost (indeks telesne mase pod 18),
 • menopavza pred 45. letom,
 • nezdravljene bolezni ščitnice,
 • sladkorna bolezen tipa 1,
 • Glukokortikoidi in nekatera druga zdravila.

 

Drugi dejavniki tveganja so naša izbira, lahko se jim izognemo:

 • kajenje,
 • alkohol,
 • preveč kofeina,
 • neustrezna prehrana s prenizkim vnosom kalcija in D vitamina,
 • telesna nedejavnost.

KDAJ IN ZAKAJ ZAČNEMO IZGUBLJATI KOSTNO MASO?

S staranjem začnemo izgubljati kostno maso. 

Do 40 leta lahko z zdravim življenjskim slogom vzdržujemo ravnotežje med gradnjo in razgradnjo kosti. Tako ohranjamo kostno maso, ki smo jo pridobili do tridesetega leta. Nato se naše kosti pričnejo starati, vsako leto v povprečju izgubimo od pol do enega odstotka kostne mase. Če je ta odstotek višji, je to znak za alarm. Osteopenija, ki je nekakšna predstopnja osteoporoze, zelo pogosto pripelje v osteoporozo.

KALCIJ

1000 mg kalcija dnevno potrebujejo ženske do 50 let in moški do 70 let.

1200 mg kalcija dnevno naj bi uživale ženske nad 50 let in moški nad 70 let.

Navajamo nekaj najboljših virov kalcija v prehrani (vrednost kalcija v 100 g živila): 

 • ementalec (45% m.m.) vsebuje  1030 mg kalcija (Ca),
 • koprive 713 mg Ca,
 • šipek 257 mg Ca,
 • mandlji 252 mg Ca,
 • trpotec 248 mg Ca,
 • ohrovt 212 mg Ca,
 • soja 200 mg Ca,
 • regrat 168 mg Ca,
 • jogurt (3,5% m.m.) in kravje mleko 120 mg Ca,
 • pusta skuta 92 mg Ca…

VITAMIN D

Številne epidemiološke študije govorijo o epidemiji pomanjkanja vitamina D. Vitamin D je ključen za pravilno presnovo kalcija in fosforja. Ob pomanjkanju vitamina D se kalcij iz prehrane ali prehranskih dopolnil ne more vsrkati v kri in ni na razpolago za gradnjo in obnovo kostnega tkiva.

Losos, jajčni rumenjak, sardine, skuše so dobri viri vitamina D.

Največ vitamina D (holekalciferol) pa nastane v naši koži pod vplivom UVB žarkov. Od pomladi do jeseni zadostuje že 15 minutna izpostavljenost soncu na dan (zlasti obraz in roke). Kreme za sončenje z zaščitnim faktorjem blokirajo tvorbo vitamina D.

Povprečno potrebujemo 800-1000 enot (UI) vitamina D dnevno.

Jeseni in pozimi, ko ni dovolj sonca, moramo vitamin D dodajati v obliki prehranskih dopolnil. Pri osteoporozi boste D vitamin uživali v obliki zdravil.

KAKO VAM PRI OSTEOPOROZI POMAGAMO V BLACKBOX CENTRU?

Gibanje in zdravje gresta z roko v roki. Pri osteoporozi je gibanje še prav posebej pomembno. 

V Blackbox centru vas obravnavamo celostno in individualno glede na stopnjo vaše ogroženosti za osteoporozo.

Blackbox center

Naša strategija uspeha je delovanje na dveh področjih: 

 • preprečevati osteoporozo, 
 • zdraviti in ustaviti napredovanje osteoporoze. 

Ključ do uspeha je redna kineziološka vadba pod našim strokovnim vodstvom. Prej kot boste začeli, bolje bo. Z vadbo boste preprečili propadanje vaših kosti in si zagotovili vitalno in neodvisno starost.

PREPREČEVANJE OSTEOPOROZE

Glede na vašo gensko predispozicijo ter življenjski slog naši kineziologi skupaj z vami naredijo optimalni načrt za ohranitev zdravih in močnih kosti v pozno starost.

 

 • Vadite lahko individualno pod vodstvom kineziologa po skrbno izdelanem,  individualiziranem programu. Vadba je progresivna s poudarkom na vajah za moč, kajti le pod vplivom obremenitev bodo vaše kosti goste in močne. Hkrati vam sestavimo ustrezen jedilnik, saj ima telesna aktivnost ugoden vpliv samo, če telo razpolaga z dovolj kalcija. 
 • Vadite pa lahko tudi v manjši skupini (3-4 osebe), kamor vas vključimo po uvodnem, brezplačnem pogovoru, kjer opredelimo vaše potrebe in cilje.

ZDRAVLJENJE IN USTAVITEV NAPREDOVANJA OSTEOPOROZE

Diagnosticirali so vam osteoporozo. Nikoli ni prepozno za nov začetek. Vabimo vas na brezplačni posvet z našimi kineziologi in fizioterapevtom. 

Najprej bomo opravili natančno anamnezo in ugotovili klinični status. Poznati moramo vse vaše morebitne pridružene bolezni in zdravila, ki jih uživate. Poučimo vas o režimu prehranjevanja ter izključimo morebitne dejavnike tveganja. Po potrebi uvedemo prehranska dopolnila.

Pričnete s kineziološko, strokovno vodeno vadbo po natančno izdelanem protokolu, prilagojenem vaši stopnji bolezni. Gibljivost, vzdržljivost, koordinacija, vaje za ravnotežje, vaje za moč. Enkrat mesečno opravimo meritve in ovrednotimo vaš napredek v luči zastavljenih ciljev. Sproti prilagajamo progresivnost vadbe. 

Blackbox Center za vaše zdravje, počutje in postavo

Z vašo in našo vztrajnostjo ter sodelovanjem lahko zavremo pospešeno izgubljanje kostnine in ustavimo napredovanje osteoporoze!

Če uživate zdravila za zdravljenje osteoporoze bodo ta učinkovitejša, če boste redno vadili!

Kazalo

NAROČITE SE NA brezplačni POSVET!
Kontaktne informacije
Delovni čas
CITATI in VIRI

Kocjan T., Govc E. J. 2016: Protokol vodenja bolnikov z osteoporozo, 1. izd. Ljubljana, Slovensko osteološko društvo

Food composition and nutrition tables, Souci-Fachmann – Kraut, 2008

Porter JL, Varacallo M. Osteoporosis. [Updated 2022 Sep 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441901/

Schröder G, Knauerhase A, Kundt G, Schober HC. Effects of physical therapy on quality of life in osteoporosis patients – a randomized clinical trial. Health Qual Life Outcomes. 2012 Aug 24;10:101. doi: 10.1186/1477-7525-10-101. PMID: 22920839; PMCID: PMC3511275.

Ostali Blackbox članki

Scroll to Top