Hernija diska

Ko se srečamo z bolečino v križu, hernija diska pogosto pride na misel. 

Gre za specifično stanje, ki se kaže kot poškodba medvretenčnega diska in povzroča nelagodje v hrbtu. Hernija diska se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov, vendar je najpogostejši degenerativni proces. Medvretenčni diski, ki se s staranjem izsušijo, se stanjšajo in s tem vplivajo na svojo funkcionalnost.

Pojavnost hernije diska je pogosta pri odrasli populaciji, še posebej med 25. in 55. letom starosti. Najpogosteje se hernija pojavlja med vretencema L4-L5 ali L5-S1 (Jordan idr., 2009).

Hernija diska primer vaje

 

 

V Blackbox centru poudarjamo pomen zdravega življenjskega sloga, pravilne tehnike dvigovanja bremen ter individualno prilagojene vadbe proti uporu, da bi zmanjšali tveganje za hernijo diska in ohranili zdravo hrbtenico.

 

V kolikor se soočate s hernijo diska vas vljudno vabimo na uvodni kineziološki posvet z našo ekipo strokovnjakov v Blackbox centeru

Kaj je hernija diska?

Hernija diska je stanje, ki se pojavi, ko del pulpoznega jedra medvretenčne ploščice prebije fibrozni obroč in pritiska na hrbtenično korenino. Medvretenčna ploščica je struktura, ki se nahaja med hrbteničnimi vretenci. Sestavljena je iz pulpoznega jedra, ki služi pri porazdelitvi pritiska, ter fibroznega obroča, ki mu nudi strukturo

 

 

Običajno se hernija diska pojavi na zadnji in lateralni strani, kjer je fibrozni obroč tanjši in ima manj podpore ligamentov. Ko del pulpoznega jedra prebije fibrozni obroč, lahko pritiska na živčno korenino, kar povzroča bolečino in druge simptome.

Hernija diska je zato specifično stanje, ki povzroča bolečino v hrbtu in lahko vpliva na delovanje živčnih struktur. Razumevanje njene narave in mehanizma je ključno pri diagnozi, zdravljenju in rehabilitaciji tega stanja.

Vzroki hernije diska

Najpogostejši vzrok za herniacijo diska je degeneracija medvretenčne ploščice.

Pri kateri se zaradi procesa staranja medvretenčni diski izsušijo in stanjšajo. Ta proces je postopen in počasen, vendar s pravilnim življenjskim slogom ga lahko upočasnimo ter tako zmanjšamo tveganje za nastanek hernije diska.

Drug pomemben vzrok za hernijo diska je traumatska poškodba.

Zgodi pri nepravilnem dvigovanju bremen. Pogosto pacienti opisujejo mehanizem poškodbe kot prekomeren upogib trupa, ki ga spremlja rotacija. S pravilno tehniko dvigovanja bremen in individualno prilagojeno vadbo proti uporu lahko vplivamo na preprečevanje teh poškodb, kar izvajamo tudi v našem Blackbox centru.

 

Poleg tega obstajajo še drugi vzroki za hernijo diska, kot so anatomski dejavniki, ki vključujejo motnje vezivnega tkiva in prirojene motnje, na katere pa ne moremo vplivati. Sedeč način življenja, ki je pogosto povezan z debelostjo, nepravilno držo in kajenjem, lahko prav tako prispeva k poškodbam medvretenčne ploščice.

 

V Blackbox centru poudarjamo pomen zdravega življenjskega sloga, pravilne tehnike dvigovanja bremen ter individualno prilagojene vadbe proti uporu, da bi zmanjšali tveganje za hernijo diska in ohranili zdravo hrbtenico.

 

V kolikor se soočate s hernijo diska vas vljudno vabimo na uvodni kineziološki posvet z našo ekipo strokovnjakov v Blackbox centeru

Vrste hernije diska

Vrste hernije diska se lahko ločijo glede na njihovo stopnjo in lokacijo. Hernija se pogosto pojavi na zadnji in lateralni strani, kjer je fibrozni obroč tanjši in nima strukturne podpore anteriorne ali posteriorne longitudinalne vezi. Zaradi te lokacije je večja verjetnost, da hernija pritiska na živčne korenine.

Poleg tega obstaja tudi hernija na sredini medvretenčne ploščice, ki lahko pritiska na hrbtenjačo. Čeprav je manj pogosta, lahko povzroči komplikacije, kot je sindrom konjskega repa.

Vrste hernija diska

Glede na stopnje hernije diska, jih lahko razvrstimo v štiri kategorije:

 1. Protruzija: Jedro diska se delno izboči skozi fibrozni obroč, vendar ne poči.
 2. Prolaps: Jedro predre celoten vezivni obroč, vendar ga zadržuje le še stran fibroznega obroča.
 3. Ekstruzija: Jedro popolnoma prebije fibrozni obroč in zdrsne v epiduralni prostor.  
 4. Sekvestracija: Gre za najnaprednejšo stopnjo hernije, kjer jedro diska se razdeli in nastane prosto telo.
VRSTE HERNIJE Blackbox center

Zanimivo je, da se hernija diska najpogosteje pojavi v spodnjem delu hrbtenice, sledi ji vratni del, medtem ko je pojavnost hernije diska v prsnem delu hrbtenice nižja. To je posledica razumevanja biomehanskega delovanja gibljivega dela hrbtenice.

Kakšni so simptomi hernije diska?

Simptomi hernije diska se razlikujejo glede na njihovo lokacijo in stopnjo, ki smo jih že omenili v prejšnjem poglavju. Ti simptomi so ključni pri prepoznavanju hernije diska.

Nekateri glavni znaki in simptomi hernije diska vključujejo:

 • Radikularna bolečina: To je bolečina, ki se čuti vzdolž prizadete živčne korenine. Lahko se širi iz hrbta v okončine in se pogosto opisuje kot ostra, pekoča ali električna bolečina.
 • Bolečina v hrbtu: Gre za lokalizirano bolečina v predelu vratne, prsne ali ledvene hrbtenice, ki se lahko širi v okolico.
 • Motnje občutka: Pacienti lahko občutijo mravljinčenje, otopelost ali šibkost vzdolž prizadete živčne korenine. 
 • Oslabljenost okončin: Hernija diska lahko povzroči zmanjšanja moči mišic, kar se lahko kaže kot težave pri dvigovanju predmetov ali težave pri hoji.
 • Omejeno upogibanje trupa: Zaradi bolečine in omejene gibljivosti hrbtenice se lahko pojavijo težave pri upogibanju trupa naprej.
Bolečina in mišice

Poleg tega je treba posebno pozornost nameniti tudi “rdečim zastavam” ali znakom, ki lahko kažejo na možno prisotnost vnetja, vnetnih bolezni ali malignosti.

Med temi znaki so lahko vročina, nočno potenje, nepojasnjena izguba teže, izguba apetita, izjemna bolečina ter sindrom konjskega repa ali Cauda equina, ki se kaže s simptomi, kot so motnje uriniranja, blata in občutka v medeničnem predelu. V primeru zaznave “rdečih zastav” je nujno, da se takoj poišče zdravstveno pomoč.

Kako poteka zdravljenje in kaj lahko naredimo sami?

 • Večina simptomov hernije diska je običajno začasnih in se razreši v šestih do osmih tednih, zato se običajno začne z zdravljenjem konzervativno, razen če se pojavijo “rdeče zastave”, ki kažejo na nujne razmere, kot so napredujoči nevrološki primanjkljaji ali sindrom konjskega repa.

V Blackbox centru smo strokovnjaki za konzervativno zdravljenje hernije diska. Pripravili smo rehabilitacijski program, ki je zasnovan pod nadzorom kineziologov, strokovnjakov za vadbo po poškodbah. Naš celostni pristop vključuje temeljit pregled vašega trenutnega stanja, analizo gibanja in oceno vaših potreb in želja. Na podlagi tega sestavimo individualiziran vadbeni program, prilagojen vašemu stanju hernije diska.

Rehabilitacijski program za hernijo diska v Blackbox centru vključuje naslednje elemente:

 • Vadbo vzdržljivosti, ki pomaga izboljšati splošno vzdržljivost in zmanjšanju bolečine.
 • Vadbo gibljivosti, ki se osredotoča na izboljšanje gibljivosti hrbtenice. Vadbo ravnotežja, stabilnosti in koordinacije, ki pomaga pri ohranjanju stabilnega položaja in izboljša znotraj mišično in medmišično koordinacijo.
 • Vadbo proti uporu, ki deluje na premagovanju upora z lastno mišično aktivnostjo.
 • Vadbo motorične kontrole, ki se osredotoča na izvajanje natančnih gibalnih vzorcev in obnavljanje motorične funkcije. 

Poleg tega lahko sami izvajate določene ukrepe za zdravljenje hernije diska:

 1. Upoštevanje ustrezne telesne drže in izogibanje nepotrebnemu obremenjevanju hrbtenice.
 2. Krepitev mišic trupa za izboljšanje stabilnosti hrbtenice.
 3. Uporaba hladnih ali toplih oblog na prizadetem območju za lajšanje bolečine.
 4. Pravilno dvigovanje bremen in izogibanje nenadnim gibom, ki bi lahko poslabšali simptome.

Kako preprečiti hernijo diska

Preprečevanje hernije diska je pomembno za OHRANJANJE ZDRAVJA HRBTENICE. Poznamo nekatere nasvete, ki vam lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek hernije diska: 

 • Pravilna tehnika dvigovanja težkih bremen: Pri dvigovanju težkih predmetov se izogibajte prekomernemu upogibu v trupu. Namesto tega uporabite moč spodnjih okončin in ohranjajte stabilen trup med dvigom. To zmanjšuje obremenitev hrbtenice.
 • Ohranjanje zdrave telesne teže: Prekomerna telesna teža povečuje obremenitev hrbtenice. Redna telesna vadba in uravnotežena prehrana vam pomagata ohranjati zdravo telesno težo in zmanjšujejo tveganje za hernijo diska.
 • Pogoste spremembe položaja telesa: Dolgotrajno sedenje ali stoječe delo lahko povzročita prekomerno obremenitev hrbtenice. Pogosto spreminjanje položaja telesa in vključevanje aktivnih odmorov lahko zmanjša to obremenitev.
 • Zdrav življenjski slog: Za ohranjanje zdravja hrbtenice in splošnega počutja je pomembno, da se osredotočite na prenehanje kajenja in izogibanje drugim škodljivim navadam je pomembno
 • Redna telesna vadba: Vadba, ki vključuje krepitev mišic trupa “core excercise”, je ključna za ohranjanje močne in stabilne hrbtenice. Vključite v svoj vadbeni program vaje, ki ciljajo na te mišične skupine.
Blackbox center vadbe

Upoštevanje zgoraj omenjenih nasvetov lahko pomaga zmanjšati tveganje za hernijo diska. 

 

V Blackbox centru smo specializirani za preventivno vadbo in osredotočeni na pravilno izvedbo vaj ter izobraževanje pacientov o pravilni tehniki. Naš strokovni tim kineziologov vam lahko pomaga sestaviti individualni program vadbe, ki temelji na vadbi proti uporu in je posebej zasnovan za preprečevanje hernije diska. 

Skupaj bomo poskrbeli za zdravje vaše hrbtenice!

Kazalo

Naročite se na uvodni posvet za zdravljenje HERNIJE
Kontaktne informacije
Delovni čas

Avtor: MATIJA KODARIN

CITATI in VIRI

(Dydyk, Ngnitewe Massa, in Mesfin, 2023) (Jordan, Konstantinou in O’Dowd, 2009) (Waxenbaum, Reddy, in Futterman, 2023) (Al Qaraghli in De Jesus, 2023) (Bull idr., 2020) (Wong idr., 2014) (Jeong, Choi, Kang, in Choi, 2017)

Al Qaraghli, M. I. in De Jesus, O. (2023). Lumbar Disc Herniation. V StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Pridobljeno s http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560878/

Bull, F. C., Al-Ansari, S. S., Biddle, S., Borodulin, K., Buman, M. P., Cardon, G., … Willumsen, J. F. (2020). World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behaviour. British Journal of Sports Medicine, 54(24), 1451–1462. https://doi.org/10.1136/bjsports-2020-102955

Dydyk, A. M., Ngnitewe Massa, R. in Mesfin, F. B. (2023). Disc Herniation. V StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Pridobljeno s http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441822/

Jeong, D.-K., Choi, H.-H., Kang, J. in Choi, H. (2017). Effect of lumbar stabilization exercise on disc herniation index, sacral angle, and functional improvement in patients with lumbar disc herniation. Journal of Physical Therapy Science, 29(12), 2121–2125. https://doi.org/10.1589/jpts.29.2121

Jordan, J., Konstantinou, K. in O’Dowd, J. (2009). Herniated lumbar disc. BMJ Clinical Evidence, 2009, 1118.

Waxenbaum, J. A., Reddy, V. in Futterman, B. (2023). Anatomy, Back, Intervertebral Discs. V StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Pridobljeno s http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470583/

Wong, J. J., Côté, P., Quesnele, J. J., Stern, P. J. in Mior, S. A. (2014). The course and prognostic factors of symptomatic cervical disc herniation with radiculopathy: a systematic review of the literature. The Spine Journal: Official Journal of the North American Spine Society, 14(8), 1781–1789. https://doi.org/10.1016/j.spinee.2014.02.032

VIRI FOTOGRAFIJ

Slika 1: https://atlasprofilax.si/hernija-diska.php 
Slika 2: https://atlasprofilax.si/hernija-diska.php
Slika 3: http://utahneurologicalclinic.com/2015/03/10/herniated-disc-treatment-options/stock-herniated-disc/
 Slika 4: https://mojegibanje.si/hernija/
Slika 5: https://www.verywellhealth.com/herniated-disc-surgery-overview-5082941
Slika 6: https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/symptoms/arthritis-in-back/
Slika 7: https://www.livi.co.uk/your-health/5-things-doctors-want-patients-to-know/

Scroll to Top