BOLEČINE V KRIŽU IN KAKO SE JIH ZNEBITI ?

Ali ste že kdaj doživeli bolečine v križu?  Če je vaš odgovor da, se znajdete v družbi številnih, saj so bolečine v križu peti najpogostejši razlog za obisk zdravnika in prizadenejo skoraj 60-80 % ljudi v njihovem življenju.

Bolečine v križu grafika
Križ

V tem članku bomo raziskali vzroke bolečin v križu ter predstavili različne metode, ki vam lahko pomagajo zmanjšati bolečino in se osvoboditi te težave. 

 

Pregledali bomo tako preventivne ukrepe kot tudi kurativne metode, ki vam bodo pomagale doseči olajšanje in izboljšati vaše splošno zdravje. 

 

V Blackbox centru smo specializirani za zdravljenje bolečin v križu. V zadnjem času nas obišče vse več pacientov, ki se soočajo z bolečinami. V kolikor se želite naročiti na uvodni posvet z našo ekipo strokovnjakov vas vabimo na uvodni posvet.

Kaj so bolečine v križu?

Bolečine v križu se lahko pojavi kot posledica raznih znanih ali neznanih nepravilnosti ali bolezni, vendar je opredeljena bolj kot simptom in ne kot samostojna bolezen. 

Obstajajo dve glavni kategoriji bolečin v križu: specifična in nespecifična bolečina.

 • Specifična bolečina v križu je povezana z jasno opredeljenim vzrokom, kot so poškodbe, vnetja ali degenerativne bolezni. Te bolečine se običajno pojavijo po prepoznavnih dogodkih ali stanjih, kot so zlomi vretenc, okužbe ali hernija medvretenčnih diskov.
 • Po drugi strani pa je večina bolečin v križu označena kot nespecifična, saj je le redko mogoče ugotoviti poseben vzrok. Te bolečine so pogosto posledica kombinacije dejavnikov, kot so mišična oslabelost, nepravilna drža, preobremenitev, degeneracija hrbtenice ali biopsihološki dejavniki.
nespecifične bolečine v križu

Kateri so vzroki za nastanek bolečin v križu?

VZROKI za nastanek bolečin v križu so pogosto večplastni in se razlikujejo od posameznika do posameznika. Poznamo več vzrokov, ki prispevajo k nastanku bolečin v križu, med katerimi so

1. Patološki dejavniki: Bolečine v križu se lahko pojavijo kot posledica patoloških stanj, kot so zlom vretenc, maligna obolenja, artroza in okužbe. Ti vzroki so manj pogosti, vendar lahko povzročijo hude bolečine in zahtevajo poseben medicinski pristop.

2. Fizični dejavniki: Nepravilna drža, neustrezno dvigovanje bremen, pomanjkanje telesne aktivnosti, slaba vzdržljivost v moči in preobremenitev lahko prispevajo k bolečinam v križu. 

Bolečine v križu pravilna nošnja teže
Pravilno in napačno nošenje težkih stvari

3. Psihološki dejavniki: Psihološki stres, depresija in anksioznost lahko vplivajo na pojav bolečin v križu. Emocionalni stres lahko povzroči napetost v mišicah hrbta, kar lahko privede do bolečin in nelagodja.

4. Socialni dejavniki: Poklicne obremenitve, slaba delovna ergonomija in nezadovoljstvo na delovnem mestu lahko prispevajo k pojavu bolečin v križu.

 

Razumevanje teh vzrokov je ključno za učinkovito obvladovanje bolečin v križu in izbiro ustrezne terapije. Z individualnim pristopom, ki upošteva specifične vzroke bolečin, je mogoče zmanjšati nelagodje, izboljšati kakovost življenja in preprečiti nadaljnje poškodbe hrbtenice.

V kolikor se soočate z bolečinami v križu vas vljudno vabimo na uvodni kineziološki posvet z našo ekipo strokovnjakov v Blackbox centru.

Simptomi bolečin v križu

Simptomi bolečin v križu se lahko razlikujejo, vendar obstajajo nekateri opazni znaki, na katere moramo biti pozorni:

Večina teh simptomov se lahko izboljša z ustrezno vadbo in postopnim obremenjevanjem, ki ga lahko izvajamo pod strokovnim nadzorom v naših prostorih.

Če se bolečina v križu ne izboljša ali opazite naslednje znake, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč:

 • Težave s črevesjem ali mehurjem, 
 • pojav bolečine na drugi predelih telesa kot je prsni koš in trebuh, 
 • eno ali oboje stransko mravljinčenje v spodnjih okončinah, 
 • ohromelost v spodnjih udih, 
 • nenadna in nepojasnjena izguba telesne teže. 

V teh primerih je nujno posvetovati se z zdravnikom za ustrezno oceno in zdravljenje.

Bolečine v križu zdravniška pomoč
Zdravnik

Kako preprečiti bolečine v križu?

Za preprečevanje bolečin v križu in ohranjanje zdravega ter močnega križa priporočamo, da upoštevate naslednje smernice:

 • Redna telesna aktivnost: Izvajajte telesno aktivnost v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). To pomeni 150-300 minut zmerno intenzivne aerobne vadbe ali 75-150 minut visoko intenzivne aerobne vadbe na teden. Če niste prepričani glede intenzivnosti vadbe, se posvetujte z nami. Primeri aktivnosti vključujejo hojo, kolesarjenje in plavanje. 

 

 • Vadba proti uporu: Poleg aerobne vadbe priporočamo tudi vadbo, ki krepi mišice. Izvajajte vadbo proti uporu vsaj 2-krat na teden. To vključuje vaje za krepitev mišic telesnega jedra (angl. core excercises), zgornjih okončin in spodnjih okončin. Primeri ustreznih vaj so počepi, iztegi kolka v različnih oporah ali odmik kolka na boku. Pri izvajanju teh vaj se držite ustrezne obremenitve in postopnosti. 

Za več informacij o izvajanju vaj smo vam na voljo tukaj.

znaki bolečine v križu vaje
Gibanje in pravilna drža

Ostali preventivni ukrepi vključujejo:

 • Ohranjanje zdrave telesne teže: Prekomerna telesna teža obremenjuje mišice in sklepe v hrbtu. Zato je pomembno ohranjati zdravo telesno težo z uravnoteženo prehrano.
 • Izobraževanje o zdravem življenjskem slogu: Osredotočite se na prenehanje kajenja in izogibanje drugim škodljivim navadam.
 • Pravilna ergonomija delovnega prostora: Poskrbite, da so delovna mesta, stoli in mize pravilno nastavljeni, da zagotovite pravilno držo med delom.
 • Upravljanje s stresom: Izogibajte se dejavnikom, ki povzročajo kronični stres. Posvetite se tehnikam sproščanja in obvladovanja stresa, kot so meditacija, thai chi ali dihalne vaje.
 • Zadosten spanec: Poskrbite za zadosten spanec, saj pomanjkanje spanja lahko vpliva na bolečino. Priporočeno je 7-9 ur spanja na dan.

Z upoštevanjem teh smernic za preprečevanje bolečin v križu lahko ohranjate zdravje svoje hrbtenice in zmanjšate tveganje za težave v prihodnosti. 

Kako se zdravi bolečine v križu?

Da bi lahko bolje razumeli zdravljenje bolečine v križu, jih običajno delimo na tri podtipe glede na trajanje bolečine:

 1. Akutna bolečina (traja manj kot 6 tednov)
 2. Subakutna bolečina (med 6 in 12 tednom)
 3. Kronična bolečina (traja 12 tednov ali več)

Ta razdelitev temelji na trajanju bolečine v hrbtu in je koristna pri določanju ustreznega pristopa za obvladovanje in zdravljenje bolečin v križu.

Pri akutni in subakutni bolečini hrbtenice (do 12 tednov) se uporabljajo naslednji pristopi zdravljenja:

 • Manualna terapija hrbtenice, ki vključuje manipulacijo in mobilizacijo hrbtenice,
 • segrevanje bolečega predela križa s fizikalnimi agensi,
 • masaže za lajšanje napetosti mišic,
 • izvajanje vaj in vsakodnevnih aktivnosti, ki ne povzročajo bolečine.

V akutni fazi se osredotočamo predvsem na odpravljanje bolečine, zmanjšanje otekline, aktivacijo mišic in preprečevanje atrofije. Pri večini pacientov se akutna bolečina umiri v nekaj tednih. V primeru, da bolečina ne izzveni, lahko govorimo o kronični bolečini.

Pri kronični bolečini (>12 tednov) se uporabljajo naslednji pristopi zdravljenja:

 • Individualno prilagojena in postopna vadba za krepitev mišic in izboljšanje gibljivosti,
 • izobraževanje o tehnikah za obvladovanje stresa in sproščanja,
 • izvajanje vedenjske terapije za spodbujanje pozitivnih sprememb v razmišljanju in obnašanju v zvezi z bolečino,
 • nadaljnja uporaba manualne terapije hrbtenice, vključno z mobilizacijo in manipulacijo.

Pomembno je razumeti, da kronična bolečina zahteva več časa za ozdravitev ali izboljšanje stanja. Pristopi, ki jih uporabljamo pri zdravljenju tako akutne kot kronične bolečine, so vedno celostni in zahtevajo popolno sodelovanje pacienta. Učinkovitost terapije temelji na sodelovanju, kar je pri nas izrednega pomena. Skupaj bomo sledili individualnemu načrtu zdravljenja, ki bo prilagojen vašim potrebam in ciljem.

 

V Blackbox centru smo specializirani za zdravljenje bolečin v križu in vadb po poškodbah. Lahko se naročite na brezplačni uvodni posvet z našo ekipo strokovnjakov za zdravljenje bolečin v križu.

Bolečine v križu grafika doktorji

Kazalo

Naročite se na uvodni posvet za zdravljenje bolečin v križu
Kontaktne informacije
Delovni čas
CITATI

(Casiano, Sarwan, Dydyk, in Varacallo, 2023)

(Chiarotto in Koes, 2022)

(Hartvigsen idr., 2018)

(Bull idr., 2020)

(„Low Back Pain – Physiopedia“, b. d.)

Avtor: MATIJA KODARIN

VIRI

Bull, F. C., Al-Ansari, S. S., Biddle, S., Borodulin, K., Buman, M. P., Cardon, G., … Willumsen, J. F. (2020). World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behaviour. British Journal of Sports Medicine, 54(24), 1451–1462. https://doi.org/10.1136/bjsports-2020-102955

Casiano, V. E., Sarwan, G., Dydyk, A. M. in Varacallo, M. (2023). Back Pain. V StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Pridobljeno s http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/

Chiarotto, A. in Koes, B. W. (2022). Nonspecific Low Back Pain. The New England Journal of Medicine, 386(18), 1732–1740. https://doi.org/10.1056/NEJMcp2032396

Hartvigsen, J., Hancock, M. J., Kongsted, A., Louw, Q., Ferreira, M. L., Genevay, S., … Lancet Low Back Pain Series Working Group. (2018). What low back pain is and why we need to pay attention. Lancet (London, England), 391(10137), 2356–2367. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30480-X

Low Back Pain – Physiopedia. (b. d.). Pridobljeno 18. 6. 2023 s https://www.physio-pedia.com/Low_Back_Pain

Viri fotografij: https://siol.net/trendi/zdravo-zivljenje/bolecine-v-krizu-odpravite-jih-s-sodobno-fizioterapijo-60910 https://www.fiziogib.si/category/fizioterapija/ https://www.mojzdravnik.com/ registracija/izbran/14 https://m.planet-lepote.com/kako-naj-tudi-v-sluzbi-telovadim-vaje-ki-jih-lahko-delam-v-pisarni/

Scroll to Top